Skoro mjesec od razornog zemljotresa porodica rahmetli Elmire kod rodbine, a obnova njihove kuće još traje

Skoro mjesec od razornog zemljotresa koji je 22.aprila pogodio Stolac, porodica tragično stradale Elmire Sefo, roditelji i sestra, živi kod rodbine, nedaleko od kuće u kojoj se dogodila tragedija.

Iako je njihov gubitak nenadoknadiv, ipak, nadležni nisu zaboravili obećanja koja su im dali. Njihova kuća, na koju se tada survala ogromna stijena je označena kao priroritet u procesu obnove. Naša ekipa je danas boravila u Stocu. U mahali Kukavac ispred brojnih objekata zatječemo građevinare. Pojedini su odlučili sami krenuti u sanaciju svojih kuća, „pa ako vlasti daju , dobro jeste“.

Radnici koji su angažirani na obnovi kuće porodice Sefo ispričali su nam da je veliki dio posla urađen. Izlivena je ploča, promijenjen krov, postavljeni otvori, a u toku su radovi u unutrašnjosti kuće.

 • Fatima Sefo

  Fatima Sefo

  FOTO: M. SMAJKIĆ


U mahali u bašti kraj Bregave zatječemo Fatimu Sefo. Zalijevala je povrće koje je zasadila. I njena kuća je oštećena. Prijavila je štetu.

– Čekam sada, šta drugo, a hoće li nam dati išta, vidjet ćemo.Ma, lahko ćemo ovu štetu nadoknaditi, ali ljudski život nikada – kaže nam ona. Priča i da je strah i dalje prisutan. Veliki su se odroni, govori, dogodili. Brdo iznad kuća je prepuno stijena koje je zemljotres pokrenuo.

– Dolazili su stručnjaci iz Sarajeva, sve su dronovima snimali, valjda će i zaštititi – dodaje Fatima.

 • Alija Garin

  Alija Garin

  FOTO: M. SMAJKIĆ


Aliju Gerina susrećemo pred zgradom Gradske uprave u Stocu. On i njegove komšije su danas potpisali ugovore s Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica.

– Dat će nam građevinski materijal. Oštećen mi je krov kuće, kamen se survao. Sreća nije kroz prozor. Djeca su mi bila unutra – priča nam on.

Stolački gradonačelnik, Stjepan Bošković kaže da je , prema preliminarnom izvještaju, potrebno više od 4,5 miliona maraka za saniranje posljedica.

U toj cifri nisu svi objekti koji su pretrpjeli oštećenja. Riječ je o objektima od općeg interesa, od obrazovnih ustanova do gradskih i federalnih ustanova, kao i zgradama kolektivnog stanovanja. Do sada je 515 osoba prijavilo materijalnu štetu, a stolačke vlasti su upoznale sve nadležne instance o razmjerama štete.

 • Stjepan Bošković

  Stjepan Bošković

  FOTO: M. SMAJKIĆ


– U velikom smo problemu. Imamo veći broj objekata koji na jedan način stvaraju nesigurnost obitavanja u njima. Stručnjaci Geološkog instituta su sačinili elaborat o zaštiti objekata kojima prijete odroni, a koji nudi 16 preporuka. Za krajnja rješenja neophodna je stručna projektna dokumentacija i geološka isptivanja – kaže Bošković.

Stolac do sada, naglašava Bošković, nije dobio nikakvu novčanu pomoć s viših razina vlasti.

– Činjenica je da nam je samo Općina Kladanj uplatila 100.000 KM i na tome smo im zahvalni. To je čin dobre volje, a mi ćemo se svim kantonalnim vladama obratiti za pomoć. Potporu koju smo dobivali riječju, vrijeme je da pretvorimo u djela – zaključuje Bošković.

Inače, danas je u posjeti Stocu boravila delegacija Vlade FBiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem. Također, sastanku u Gradskoj upravi su prisustvovali i predsjedavajući i dopredsjedavjući Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, Mirsad Zamović i Mladen Bošković te premijer HNK, Nevenko Herceg.

 • Novalić u Stocu

  Novalić u Stocu

  FOTO: M. SMAJKIĆ

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print