Skoro 30 hiljada učenika vraća se u klupe, liječnici upozoravaju na kritičnu situaciju u SBK-a

0
116

foto: drukciji.ba

Direktori bolnica u SBK –a nakon jučerašnjeg sastanka Kriznog štaba kanonalnog Ministarstva zdravstva poručili su da je ovaj kanton najgori kada su u pitanju posljednice epidemije, te su se usprotivili vraćanju djece u školske klupe jer će to, kažu, razbuktati epidemiju korona virusa.- piše portal drukciji.ba.

Direktor bolnice „Fra Mato Nikolić“ Nova Bila, dr. Velimir Valjan ističe:

„ Bolnički kapaciteti su popunjeni. Iz dana u dan situacija se pogoršava. Lično mislim da se nastava trebala odgoditi na 14 dana ili krenuti sa online nastavom. To upozorava naša trenutna situacija. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga, imamo dosta i oboljelog osoblja. U ovom trenutku čak osam medicinski sestara i jednog liječnika.“- naglašava Valjan.

S njim se složio i dr. Emir Abdulović, direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC Travnik koji je upozorio da bi moglo doći do kolapsa zdravstva.

„Dajemo sve od sebe, ali ne znam do kada. Bolnica je gotovo u potpunosti ispunjena, trend je poražavajući i nisam optimista. Ako ovako nastavi doći će do kolapsa zdravstva. Miaslim da je trebalo početi sa online nastavom. Svi smo istog stava da djeca ne bi trebala ići u školu.“ – rekao je Abdulović.

Resorni kantonalni ministar Anto Matić kaže kako brojke zadnje dvije sedmice nisu dobre.

„Imamo porast broja zaraženih i porast broja hospitaliziranih pacijenata. U jednom trenutku smo imali više od 70 pacijenata u bolnicama. Svi moramo preuzeti odgovornost. A mi smo danas utvrdili nivoe kliničke slike koji bi trebali ići na kućno liječenje i bolnice. Što se škole tiče, jasno je da liječnici gledaju na problem sa starne strukke. Na nivou F BiH donesena je odluke da se ide u tom prvacu i mi tu ne možemo puno iskakati. Od preporuka smo usvojili da velikog odmora neće biti, nastavni sat bit će samanjen na 30 minuta, djeca neće u  školi provesti više od 3 sata, te još nekoliko detalja oko pranja ruku.“ – kaže ministar matić za drukčiji.ba.

izvor: drukciji.ba