Ski centar Ranča – neiskorišteni turistički potencijal kod Jajca

 

Ski centar Ranča od Jajca je udaljen 15 kilometara, a nalazi se na 1.280 metara nadmorske visine na obroncima planine Vlašić. Skijaški centar opslužuje jedan ski lift (vučnica) koji pokriva tri skijaške staze kategorisane kao lagane i srednje teške. Redovni posjetitelji su skijaši iz centralne i sjeverne Bosne i Hercegovine, uglavnom iz banjalučke regije.

Jedan od redovnih posjetilaca je i Tihomir Radovac koji se svake godine vraća na Ranču.

“Iz godine u godinu je bolje, ali sve ovisi o snijegu i vremenskim uvjetima. Bilo je problema prošlih godina jer je slabije bilo snijega, ali evo, ove godine ga ima pa uživamo u skijanju. Jajčani vole skijanje, ja sam odrastao na ovoj planini i dok me noge budu služile ja ću skijati”, kazao je Radovac.

Dodao je kako je problem putna infrastruktura koja nije toliko pristupačna za neke organizovane prijevoze, zbog čega su se obraćali nadležnima, ali Općina Jajce nije odgovarala na njihove upite.

“Ovdje su i privrednici spremni da sufinansiraju rekonstrukciju puta, ali općina nema sluha za to”, zaključio je Radovac.

Ivica Malić, predsjednik Skijaškog kluba Ranče, danas je boravio na Ranči gdje je u izjavi za Klix.ba kazao da ga najviše raduje što djeca vole skijanje te da angažman privrednika ipak daje nadu u bolje sutra.

“Imali smo školu skijanja i prethodnih godina, ali ove godine smo se maksimalno potrudili uprkos koronavirusu. Vlasnici skijališta Frano Dramac i Boško Barišić su pružili sve što mogu kako bi djeca uživala i učila skijati na ovoj ‘pitomoj planini'”, kazao je Malić.

Voditelj Ski centra Ranča Mateo Dramac je kazao da su sezonu otvorili 6. januara te da su zadovoljni količinama snijega i brojem posjetitelja.

“Najviše je gostiju iz Banje Luke, a tu je neizostavno i naše domaće stanovništvo i gosti uglavnom iz centralne Bosne i Hercegovine. Ove godine smo sredili smještajne kapacitete, ali najveći problem je ipak pristupni put jer općina nema toliko razumijevanja uprkos svim apelima kako bismo ovo skijalište podigli na viši nivo”, izjavio je Dramac te dodao da uprkos koronavirusu uspijevaju pokriti svoje troškove.

Direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miro Matošević ističe da je ovo malo skijalište koje ne samo po infrastrukturi, već i broju posjetitelja, doživljava svoj razvoj i buđenje.

“To je ono što su mala skijališta mogla uraditi, postaviti ski lift i organizirati skijanje, a na državnim institucijama i lokalnim zajednicama je obaveza unaprijeđenja ovih skijališta kako bi i tokom ljetne, ali i zimske sezone imala šta ponuditi gostima”, izjavio je Matošević.

Pojasnio je da sva mala skijališta u Srednjobosanskom kantonu imaju slične probleme koji se vežu za loše pristupne puteve.

“Radi se o asfaltiranju nekih 15-ak kilometara ceste i sigurno je da bi time i skijališta mogla ponuditi mnogo više, razvijati se i privlačiti mnogo više gostiju. Moramo imati puteve za mimoilaženje dva autobusa. Međutim, uprkos koronavirusu, s obzirom na to da do prije mjesec i po nismo ni znali hoće li skijališta raditi, zadovoljni smo i brojem gostiju i sadržajima na našim planinama”, zaključio je Matošević.

Na Ski centru Ranče dosta je neiskorištenog potencijala, infrastrukture koja se može obnoviti, mogli bi se izgraditi moteli, urediti parking prostori, čime bi Ranča sigurno postala jedna od atraktivnijih skijaških destinacija u Srednjobosanskom kantonu.

 

 

(Klix)

izvor: jajce-online.com

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print