ŠK Never stop / Okončan dio projekta “Po jedan koš u svakoj mahali”

0
229

 

Dana 18.04.2020 g. Škola Košarke “Never Stop” je privela kraju drugi dio projekta “Po jedan koš u svakoj mahali” koji traje nepunu godinu dana.

Naime, prije godinu dana smo u dogovoru sa dr. Zudijem pomagali u rekonstrukciji koša i sportskog poligona, koji se nalazi u sklopu Džamije u Kutanji. Uvidjevši da veliki broj djece dolazi da igra košarku na tom poligonu dolazimo na ideju da napišemo projekat i naslovimo ga ” Po 1 koš u svakoj mahali” ponukani davnom izjavom rahmetli Mirze Delibašića, na upit novinara “Kad će BiH imati opet evropskog prvaka”? On reče “kad svaka mahala i dvorište budu imali koš”!
Na sljedećem upravnom odboru donosimo odluku i dijelimo zadatke. Najveći zadatak dobiva naš Zikret Kovačević, i on kreće u prikupljanje potrebne dokumentacije i pisanju prijedloga projekta.
Veliku zahvalnost ide i projektnom birou “Edi- ing.” D. Vakuf.koji su napravili kompletnu projektnu dokumentaciju.
U jesen 2019.g.dobivamo informaciju da nam je projekat prošao kod Federalnog min.obr.kul.i sporta. i da nam je odobreno 4.000 KM za naš projekat.
Pošto druge “adrese” nisu imale sluha i nisu podržale projekat, mi smo primorani da od zamišljenih 7 košarkaških konstrukcija izradimo 3, ostala 4 da uradimo u trećoj fazi projekta.
Odlučili smo da instaliramo koševe tamo gdje ima djece. Po jedan na “Solani” i kod škole “Kurića kula”. I jedan u mjesnoj zajednici Čehajići.
Ovdje možete na fotografijama vidjeti današnju finalizaciju projekta na ove tri lokacije.
Realizaciju ovog projekta podržalo je Federalno ministarstvo obrazovanja kulture i sporta.
Ovo je sve rezultat ljubavi i entuzijazma ovih momaka u crvenim majicama. Ovim putem želimo da se zahvalimo na pomoći realizacije projekta Hajić Amiru i Mehdić Dževadu i J.K.P. “GRADINA” D.Vakuf.
Znači 4.000 km od ministarstva+ 450 km vlastitih sredstava Š.K. Never Stop
i puno želje jest jednako ovo sto vidite!
Nasa škola je realizacijom ovog projekta, dala doprinos razvoju lokalne zajednice. A naročito najvrijednijeg djela populacije – a to su djeca.
Osnovna ideja ovog projekta, da i u ovom turobnom vremenu, damo priliku za bolje sutra. Za djecu koja ce svoje slobodno vrijeme( kad prođe ova pandemija) da koriste igrajući najljepšu igru. Da šutiraju ” trojke” da vježbaju ” bacanja
Da budu zdravi i sretni u svojoj mahali. A ako se slučajno zaljubi u košarku? Onda smo mi još jedan cilj ostvarili..
Mi iz škole košarke smatramo da se trebamo “okrenut” oko svoje djece, naše djece! Koliko mi njima damo, oni će nam vratiti. A ako neko postane Edo Atić, Džanan Musa, Jusuf Nurkić ili Mirza Teletović? Eto hajra svima.
Na kraju moram se prisjetiti citata velikog, a rano preminulog Kobi Brajanta, kojeg je često tokom svoje karijere ponavljao: ” AKO IMATE NEKI SAN, SAN NIJE DESTINACIJA, VEĆ JEDNO DUGO PUTOVANJE.
Majstore, nevjerovatno putovanje!

Izvor/ FB Stranica ŠK Never stop