Sjednica Zastupničkog doma PFBiH će ipak biti održana, pred zgradom još uvijek nezadovoljni borci

0
55

U Parlamentu Federacije BiH održan je sastanak predstavnika parlamentarne većine, na kojem je odlučeno da se danas održi vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Potvrdio je to novinarima šef Kluba SDA Ismet Osmanović govoreći da pripadnike boračke populacije, koji protestuju ispred Parlamenta FBiH, treba primiti Odbor za boračka i invalidska pitanja Zastupničkog doma.

“U parlamentarnoj proceduru je zakon o boračkim udruženjima, a od Vlade Federacije BiH čekamo da nam proslijedi nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca. Čim to dobijemo odmah zakazujemo vanrednu sjednicu na kojoj ćemo razmatrati navedena dva zakona”, istakao je Osmanović.

Zakonom o pravima demobilisanih boraca reguliše se 15 prava, a Osmanović kaže da ima informaciju da Vlada u ovom trenutku vrši konsultacije s kantonalnim vladama zato što su propisana neka prava koja su u direktnoj nadležnosti kantona.

“Do donošenja zakona vlada će uredbom uvesti u prava određene kategorije boraca”, dodao je Osmanović.

U međuvremenu, bivši borci počeli su se okupljati ispred zgrade federalnog organa zakonodavne vlasti.

Jučer su pripadnici Federalne uprave policije evakuisali sve zastupnike iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nakon incidenta koji se dogodio ispred zgrade ove institucije kada su demobilisani borci u jednom trenutku protesta silom pokušali probiti kordon policije i ući u Parlament FBiH.

Klix.ba