Sjednica Doma naroda PSBiH, na dnevnom redu odluka o smjeni Lučića

0
34

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da se izjasni o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Tegeltija je odluku donio jer je DNS, na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju.

Prošle sedmice Tegeltijinu odluku potvrdio je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a da bi Lučić bio smijenjen, potrebno je da to učini i Dom naroda.

Na današnjoj sjednici, Dom naroda bi trebalo da se izjasni i o davanju saglasnosti za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora, među kojima su i sporazum o makrofinansijskoj pomoći EU za BiH, te sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji.

Predviđeno je da delegati razmotre u drugom čitanju i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, koji je predložio Savjet ministara kako bi se nadležnim organima omogućili što adekvatniji uslovi za rad, te odgovorno i racionalno pristupilo prevazilaženju situacije za vrijeme navedenih okolnosti.

Pred Domom naroda u prvom čitanju će se naći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, koji je utvrdio Savjet ministara, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka i omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Riječ je o sistemskom zakonu koji će bez ikakvih finansijskih implikacija po budžet omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organizovanim kriminalom ili trgovinom ljudima, navedeno je u obrazloženju predloženih dopuna.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda je i zahtjev delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama utvrđuje se pravna i krivična odgovornost lica koja negiraju ili ne prihvataju presude međunarodnih i domaćih sudova nadležnih za krivična djela ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti.

Na dnevnom redu su i izvještaji komisije Kolegijuma Doma naroda o postizanju saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku, te Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku.

Predviđeno je i razmatranje izvještaja stalnih komisija Doma naroda o radu u prošloj godini, kao i izvještaja više drugih tijela Parlamenta BiH.

Početak sjednice zakazan je za 10.30 časova.

BHRT