Sjećanje / Godišnjica smrti Tošeta Proeskog

0
89

Makedonski pjevač Toše Proeski bio je idol cijele regije i veliki vokalni potencijal, a iznenadna smrt zadesila ga je tokom priprema albuma na engleskom jeziku, namijenjenog evropskom tržištu.

Poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se desila na autoputu u Hrvatskoj, na današnji dan, 16. oktobra 2007. godine.

Tokom cijele godine, veliki broj građana kako Makedonije tako i turista posjećuje Spomen-kuću Todor Proeski, koja je otvorena za posjete i zauzima prostor od 870 kvadratnih metara. U spomen-kući koja je sagrađena u obliku krsta, nalaze se Tošetove stvari, tekstovi pjesama, kao i njegova soba. Kuća je sagrađena od sredstava iz državnog budžeta, a proglašena je državnom institucijom.

Toše Proeski predstavljao je Makedoniju na Evroviziji 2004. godine. Toše je od malih nogu volio muziku i bio je zvijezda u svakom smislu te riječi. Imao je obožavatelje u svim zemljama bivše Jugoslavije.

 

Šta je Toše Proeski izjavio dan pred smrt: Nema povratka…

Putovao je u Zagreb, na snimanje dva spota. Nekoliko sati prije smrti gostovao je u makedonskoj TV emisiji Vrteleška. Tu je ispričao kako se nosi sa slavom, a bio je vidno iscrpljen.

“Zar se ne želiš malo maknuti od svega?”, pitala je voditeljica.

“Želim, ali ne mogu. Mašinerija me stavila, kako kažu, u bubanj i gotovo. Nema povratka. Tražim oporavak od svakodnevnih intervjua, šminkanja, skidanja šminke, pakiranja. Putovanja u Zagreb, pa natrag, putovanje u Australiju… Svega mi je do ovdje.

Pravim greške kao svaki normalan čovjek svakodnevno. Nisam bezgrešan, svetac, niti anđeo, daleko sam od toga, ali sam daleko i od ružnih priča koje mi se pripisuju otkad sam poznat.

Nije to ugodno… Ni novac, ni automobili, ni ništa nije presudno za ljubav… Znam koje su prave vrijednosti. Želim takvu djevojku”, kazao je Toše.

Na svoju veliku sreću, rekao je, sve svoje slobodno vrijeme posljednjih mjeseci koristio je da ode u Kruševo i druži se sa starim prijateljima kojih je imao mnogo.

“To me jako spušta na zemlju… Ne vjerujem u nova prijateljstva jer sam imao loše iskustvo, sa starim prijateljima sam siguran. Smeta mi brzi tempo, obruč koji je oko mene. Želim u šetnju, u kupovinu, navečer u kafić, ali ne mogu… Prije desetak dana šetao sam ispred izloga i shvatio da više od šest-sedam godina nisam izašao, prošetao gradom i rekao: ‘Ovo mi se sviđa. Ući ću i kupiti.’ Misliš da ne želim? Želim kao svi normalni ljudi'”, kazao je tužno.

Pričao je o svojim roditeljima kao velikim životnim uzorima. Ljiljanu Petrović nazvao je drugom majkom i rekao kako je sretan što je uz njega.

Voditelji su mu poželjeli ugodan put do Zagreba i snimanje novog spota.

“Ti znaš koliko te volim. Zlato moje, čuvaj mi se! Nemoj dijeliti energiju na sve strane”, poručila mu je voditeljica.

“Moram”, kratko je odgovorio Toše na samom kraju.

 

Radiosarajevo.ba