Sjajni Aldin Omerović oduševio monodramom “Gazi Husrev-beg”

0
111

Donjovakufski Dom kulture večeras je bio domaćin izvanrednog kulturnog događaja, organizovanog u okviru manifestacije “508.Dani Ajvatovice”. Riječ je o pozorišnoj izvedbi monodrame “Gazi Husrev-beg”, autora Džemaludina Latića, a u sjajnoj izvedbi glumca sarajevskog Narodnog pozorišta, Aldina Omerovića.

Prisutni su se imali priliku vratiti u vrijeme od prije vise od 500 godina i doživjeti ugođaj i atmosferu iz doba velikog Gazije. Bili su svjedoci njegovih najdubljih razmišljanja, izrazite političke mudrosti, tolerancije i izuzetne pronicljivosti, kao i  preispitivanja njegovog odnosa s Bogom i sa povjerenom mu vlasti.

Svevremenske poruke Latićevog teksta su ono što je publika prepoznala i nagradila velikim aplauzom, a prisutnima se ovom prilikom obratio Esad ef.Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf koji je prenio selame i pozdrave od muftije travničkog Ahmed ef.Adilovića

Aldin Omerović, vrhunski glumac Narodnog pozorišta kazao nam je da je oduševljen publikom te nije krio zadovoljstvo što je u Danima Ajvatovice imao priliku izvesti monodramu o Gazi Husrev-begu.

Kako je kazao, mnogobrojni posjetitelji iz BiH, regiona ali i svijeta na Centralnoj završnici manifestacije “Dani Ajvatovice” imat će priliku ponovo gledati Omerovića I uživati u njegovoj izvedbi monodrame o Gaziji.