Sjajne vijesti iz Prve osnovne škole Donji Vakuf

 

Svjetski dan učitelja se proslavlja 05. oktobra širom svijeta. Obrazovni sistemi, očekivanja,  egzistencijalne dileme  roditelja i prosvjetnih radnika, izazovi i uspjesi koji se postižu kroz djetinjstvo i odrastanje, obrazovanje i odgoj generacija djece i mladih stavljenih u sve moguće konotacije i starinskog, ali i savremenog poimanja školstva, sve to je živuće i u svakodnevnici razmatrano, komentarisano, sa razumijevanjem, empatiijom, ili sa retrogradnim konotacijama.

Bilo kako bilo, kako svi segmenti života današnjeg društva, tako i obrazovanje, doživljava i želju da bude dobro i porive da se ide u korak sa vremenom, sa svijetom, sa većim ili manjim mogućnostima i  sa onima koji, ipak, bez obzira na sve, imaju namjeru da grade bolji ambijent za ostvarivanje i razvoj djece, tinejdžera, mladih širom svijeta.

Upravo, na ovaj dan jednu takvu priču donosimo u ovom tekstu, a odnosi se na jednu školu, i to od jutros sa ponosom možemo istaći,  „PRVU OSNOVNU ŠKOLU“ DONJI VAKUF koja se našla u  svjetski poznatom programu „INTERKULTURALNE MREŽE PRIJATELJSTVA_MODEL 5“ zajedno sa drugim školama regiona, Evrope i svijeta.

Ovu Interkulturalnu mrežu prijateljstva u našem gradu prema svijetu kvalitetnijeg obrazovanja, sa prijateljima iz balkanskih država, Evrope i svijeta, od 05. oktobra do 22.12. 2022.  u vannastavnim aktivnostima činit će učenici „Prve osnovne škole“ Donji Vakuf na čelu sa članovima jezičko-novinarske sekcije. Ovoj ekipi su se u prethodnim danima pripreme početka programa pridružili i drugi učenici koji će kroz jezičko-komunikacijske, multimedijalne i druge vidove razvijanja svojih osobina u predivnom svjetskom KALEIDOSKOPU VRLINA pokazati najvrijednije što znanje, umijeća i odgoj mogu ponuditi onima koji su tim  vrijednostima zaintrigirani.

Kroz devet sedmica trajanja ovog interkulturalnog programa kreativni učenici iz našeg Donjeg Vakufa će pokazati najvrijednije što se ovim aktivnostima može postići, ali i ukazati kako želja i trud u najdivnijim godinama života, u tinejdžerskom vremenu, mogu polučiti izuzetne i vrijedne rezultate, ne samo na individualnom, već i na globalnom planu.

Direktorica škole, Selvedina Fazlagić ne krije zadovoljstvo što „Prva osnovna škola“ Donji Vakuf ima mogućnost prikazati zanimljivim programom KALEIDOSKOP VRLINA unutar INTERKULTURALNE MREŽE PRIJATELJSTVA sve šta mogu uraditi djeca u  inovativnim i zanimljivim nastavnim i vannastavnim aktivnostima. Njena podrška je sveobuhvatna u toku trajanja  i ovog programa kao i ranije kada su članovi jezičko-novinarske sekcije izdavali priručnik „KNJIGU ZA SRETNO ODRASTANJE“, snimali spotove za obrazovne programe, učestvovali u radionicama za igradnju mira Muzeja ratnog djetinjstva i u mnoštvu  drugih aktivnosti ovih, ali i  drugih članova sekcija i odjeljenja iz ove škole .

Nećemo Vam otkriti koliko učesnika se krije iza svih planiranih aktivnosti kako bi Vas inspirisali i zaintrigirali da pratite sedmične informacije o napredovanju  navedenih aktivnosti.

Možemo samo reći da je broj imponzantan, kao i plan koji će kreativni i za rad inspirisani učenici uraditi najbolje što mogu i znaju, a znaju i više nego što odrasli, koji su Malom Princu, jako čudni, mogu i da zamisle ili povjeruju.

Koordinatorica programa za školu, ali i  jedna od koordinatorica odabranih za cijelu Bosnu i Hercegovinu, nastavnica Vernesa Manov ističe:

„ U narednim danima i sedmicama, u toku dvomjesečnog trajanja programa, djeca i tinejdžeri ovog grada plest će sa djecom i mladima svijeta jednu neobičnu, ali vrijednu INTERKULTURALNU MREŽU PRIJATELJSTVA sa cijelim svijetom.  Danas kada je svijet odavno prešao mnogobrojne granice razdvajanja i postaje već odavno slika globalnog okvira, vrijedno je ono što jeste dostignuće uvrstiti u jedan globalni KALEIDOSKOP, za ovaj program KALEIDOSKOP VRLINA, i na taj način utjecati dobrim djelima da svijet, kako se u UNICEF-ovoj pjesmi veli, BUDE BOLJE MJESTO ZA SVE RADI NAŠE DJECE I GENERACIJA KOJE DOLAZE! Čast mi je, ali i ogromna odgovornost, koordinirati ovako značajnim programom kako za školu, tako i za cijelu našu zemlju. Posla i aktivnosti se ne bojim jer imam najbolje asistente na svijetu, svoje učenice i učenike, a podrška i direktorice i kolektiva moje „Prve osnovne škole“Donji Vakuf, kao i roditelja, nikad u sličnim aktivnostima nije bila upitna, pa neće ni sada, u to sam uvjerena. Saradnja i mogućnost rukovoditeljice projekta,   Željane Radojičić Lukić, kao i kompletnog tima koordinatora je ogromna i inspirativna što nas, kojima je predloženo, zahvaljujući dosadašnjim postignućima u odgojno-obrazovnim procesima, dodatno motivira da sve bude briljantno, u što ne sumnjam jer nas sve pokreće isti motiv- SREĆA DJECE CIJELOG SVIJETA!

Pored mene, sjajne nastavnice, Slađana Popović i Sanela Jaganjac, izabrane su iz Bosne i Hercegovine, kao koordinatorice sa kojima ću realizirati, kako saradnju na ovom, tako i u budućnosti sigurno i saradnju na mnogobrojnim drugim projektima. U narednim danima oktobra će još mnogo važnih vijesti doći iz ove ustanove vezano i za učešće prosvjetnih radnica i direktorice iz ove škole u jednom divnom programu koji je isto tako međunarodnog karaktera, ali tu ekskluzivnost čuvamo nakon pomenute i planirane konferencije na kojoj će učestvovati i u organizaciji programa.“

Nadamo se da su svi koji čitaju ovaj tekst sretni što se ovakve, svjetski važne aktivnosti obrazovanja za 21. vijek dešavaju upravo i djeci našeg Donjeg Vakufa,  te da ćete u narednom periodu propratiti i uživati u svim aktivnostima koje će naš grad uvrstiti u čarodni KALEIDOSKOP INTERKULTURALNE MREŽE MRIJATELJSTVA_MODEL 5!“

Do novih vijesti u rubrici „INTERKULTURALNA MREŽA PRIJATELJSTVA_MODEL 5“ pozdravljamo Vas i onima koji se bave pedagoškim radom – SRETAN DAN UČITELJA!

 

 

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print