Situacija u Ukrajini upravo je eskalirala: Počeli su sukobi, ima mrtvih

0
301
Istovremeno zapadni čelnici nastavljaju optuživati Moskvu i pobunjenike koje podržava Rusija za širenje dezinformacija kao izgovor za moguću invaziju

Ruski mediji potvrdili su smrt dvojice ukrajinskih vojnika u dijelu Donjecka koji drži vlada u subotu, tvrdeći da su vojnici bili dio “diverzantske grupe koja planira terorističke napade na gasovode i trafostanice u regiji”.

Istovremeno zapadni čelnici nastavljaju optuživati Moskvu i pobunjenike koje podržava Rusija za širenje dezinformacija kao izgovor za moguću invaziju.

Situacija u Ukrajini se i danas ne smiruje. Samoproglašene republike Lugansk i Donjeck juče su donijele ukaze o opštoj mobilizaciji stanovništva, dok dio civila još od petka uveče pristiže u Rostovsku oblast. U međuvremenu je još nekoliko regiona u Rusiji počelo da prima ljude iz Donbasa u svoje kampove, a većina njih uvela je stepen visoke pripravnosti zbog velikog priliva izbjeglica.

I dok se situacija u Donbasu zahuktavala, zapadni lideri su se okupili na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, a jedan od učesnika bio je i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski. On je tokom obraćanja iskoristio priliku da pozove Putina na razgovor, a uputio je i oštru poruku NATO tražeći od članica da budu iskrene prema Ukrajini po pitanju ulaska u Alijansu, prenosi Blic.