SIPA pretresla prostorije Zavoda za javno zdravstvo u Mostaru

0
31

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su pretres prostorija u Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostaru. Radi se o izuzimanju dokumentacije vezane za nabavku 100 respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu. Podsjećamo, prije tri dana SIPA je izuzela i dokumentaciju iz Zavoda za javno zdravstvo u Sarajevu gdje je sjedište ove institucije.

“Tu vijest vam nikako ne mogu komentarisati. Sve mjere i radnje u okviru predmeta Respiratori preduzimamo po nalogu Tužiteljstva BiH, imajući u vidu navedeno predlažem da se obratite TužilaštvuBiH”, rekao je Luka Miladinović, glasnogovornik državne agencije za istrage i zaštitu.

Kako je saopćeno iz iz Tužiteljstva BiH, po nalogu tužiteljskog tima i izdatoj naredbi suda, danas su izvršeni pretresi i izuzimanje dokumentacije zavoda za javno zdravstvo FBiH u Mostaru i Sarajevu. Izuzeta dokumentacija relevantna za predmet bit će pregledana i analizirana.

Također, Tužiteljstvo BiH je vršilo provjeru informacija koje su se pojavile u medijima, a u kojima se navodi da su vlastima u Republici Srpskoj nuđeni predmetni respiratori čija je kupovina odbijena. Nakon izvršenih provjera, utvrđeno je da Vlada RS nije dobila ponudu za sporne respiratore oznake ACM 812 A.

Tužiteljski tim nastavlja intenzivne aktivnosti i u narednim danima, navodi se u saopćenju.

federalna.ba