Sindikat obrazovanja traži ispunjavanje sedam mjera prije početka nastave u Sarajevu

0
207
1. Sve epidemiološke mjere moraju biti jasno i precizno obznanjene svima do 1.9., odnosno u punom kapacitetu i primjenjivane u prve dvije sedmice, u skladu sa preporukama, smjernicama i naredbama nadležnih organa. Ministarstvo do 1.9. mora izvršiti nadzor i utvrditi da li je u svakoj školi urađeno ono što je propisano.

2. Ministarstvo mora definisati, odnosno izmijeniti i dopuniti pravni okvir za organizaciju rada odgojno-obrazovnih ustanova, uz akcenat na radno-pravni status radnika, a u skladu sa novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom. Direktori škola moraju zaštititi radno-pravni status radnika iz rizičnih skupina i onih koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe iz navedenih skupina. Ministarstvo mora izvršiti nadzor nad primjenom ove aktivnosti u svim školama.

3. Ministarstvo i/ili osnovne škole moraju nabaviti dovoljne količine higijenskih i zaštitnih sredstava i materijala neophodnih za očuvanje zdravlja radnika.

4. Ministarstvo i/ili Prosvjetno-pedagoški zavod moraju uraditi posebne i jasne preporuke i uputstva nastavnicima koji će sadržavati preporuke za organizaciju nastave, prilagođavanje i reduciranje nastavnih sadržaja, modele i oblike realizacije nastave, uz poseban akcenat na učenike s teškoćama.

5. Ministarstvo i/ili Prosvjetno-pedagoški zavod moraju uraditi stručno uputstvo kojim će se precizirati plan rada škole u prve dvije sedmice, a isti podrazumijeva plan rada organa i svih radnika škole, uputstva o postupanju roditelja učenika, precizna uputstva za postupanje svakog radnika i način obavještavanja nadležnih organa u slučajevima pojave simptoma bolesti i zaraze, kao i utvrđivanje mjera prema onima koji ne poštuju preporuke, smjernice, naredbe i uputstva nadležnih organa.

6. Ministarstvo i osnovne škole moraju nastavnicima osigurati sve neophodne uvjete za realizaciju online nastave, bez obzira da li će nastavnik online nastavu realizirati iz škole ili iz svoje kuće.

7. Ministarstvo mora osnovnim školama poslati jasno uputstvo da svi radnici, a ne samo nastavnici koji su iz rizičnih skupina i koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe iz tih skupina, a koji imaju uslove za rad od kuće, trebaju raditi od kuće.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao nam je da će ovaj sindikat podržati sve aktivnosti koje će biti usmjerene ka zaštiti života i zdravlja. Ali, da bi se to uradilo neophodno je, tvrdi, ispuniti ovih sedam stvari. U suprotnom će tražiti da nastava u potpunosti bude online ili da se obustavi dok se mjere ne ispune.

“Do sada smo govorili kako zaštititi djecu i njihove porodice, ali moramo voditi računa o nastavnicima. Ako nastavnici budu radili uprkos odlukama Sindikata, ne samo da će ugroziti sebe i svoje porodice nego i sistem jer ima slučajeva da su supružnici nastavnici u različitim školama, a djeca idu u treću školu. Ako do početka nastave ne bude sve spremno, bojim se da ćemo reći i nastavnicima i učenicima da se ne izlažu riziku i ne idu na nastavu”, zaključio je Sivro.

izvoir: klix.ba