Sigurnost hrane u SBK zadovoljavajuća

Ovoga utorka je u amfiteatru “Zagreb” Sveučilišta/ Univerziteta “Vitez” u Travniku održan seminar u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo SBK, povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane. Ovogodišnja tema Svjetskog dana hrane je posvećena promjeni budućnosti migracije i ulaganju u sigurnost hrane i ruralni razvoj.

Kako nam je kazala specijalista nutricionizma Mateja Paklarčić, potrošačima je vrlo bitno da iza svakog proizvoda stoji oznaka kvalitete nezavisnog laboratorija.

Danas je sve više ljudi prisiljeno napustiti svoje domove zbog ratnih i drugih sukoba i političke nestabilnosti, te se globalne migracije ovog opsega ne bilježe još od vremena II. svjetskog rata. Pored ratova, glad, siromaštvo i klimatske promjene su također važni čimbenici koji doprinose migraciji stanovništva. Da bh. građani jedu različitu hranu od građana zemalja EU, nije potvrđeno te nam je prof. nutricionizma na Tuzlanskom univerzitetu Midhat Jahić, ovom prilikom kazao kako su to uglavnom nagađanja.

Organizacija za prehranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima (FAO) poziva na suradnju vlade, agencije UN-a, privatni sektor, civilno društvo i lokalne zajednice da bi se dobio potpuni uvid u migracijske tijekove te potiče zemlje da ugrade važno pitanje rješavanja migracija u svoje politike ruralnog razvoja. Uz to, FAO podržava zemlje u istraživanju razvojnog potencijala migracija, osobito u pogledu prehrambene sigurnosti i smanjenja siromaštva.

Prema nedavno objavljenim Održivim ciljevima razvoja, jedan od najvećih izazova s kojima se svijet susreće je vezan uz osiguranje dovoljne količine hrane za sve. Naime, prema sadašnjim predviđanjima će do 2050. godine na svijetu živjeti 10 milijardi osoba, a trenutno ne postoji dovoljno prehrambenih izvora koji mogu zadovoljiti nutritivne potrebe tako velike svjetske populacije.

/izvor:tntportal.ba/

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print