Igračice SFK 2000 već dugi niz godina čine kostur seniorske i juniorske reprezentacije. U junu 2020. godine Bordo-bijele šampionke su stigle do 18. naslova prvakinja, čime su postale vlasnice svjetskog rekorda po broju uzastopnih titula i ušle u Guinnessovu knjigu rekorda.

Izabranice Samire Hurem imale su dosta uspjeha i u Ligi prvaka, a u budućnosti žele nastaviti koračati stazama uspjeha. Kako podvlače – ako želite vidjeti dalje, morate se popeti više, odnosno uvijek nuditi više. Dakako, u fudbalu postoji ključni egzaktni pokazatelj oko kojeg nema spora – rezultat.

Bh. šampionke su dominantne u domaćem prvenstvu, u kojem praktično nemaju konkurenciju, a uvijek priskrbe neke elemente za priču.

Koračaju ka 19. naslovu prvakinja

Alisa Spahić je već dugi niz godina kapitenka kluba. Kaže da ovaj kolektiv postoji 20 godina, i da je za to vrijeme 18 puta dotakao vrh u domaćem prvenstvu.

– Dugi niz godina osvajamo naslove, a u Evropi smo bile 17. na rang-listi. Trenutno smo među 25 najboljih ekipa Starog kontinenta. Cilj nam je da i ove godine budemo prvakinje i nastavimo rekorderski niz. Prošle godine smo postavile Guinnessov rekord u broju osvojenih uzastopnih titula, a sada taj broj želimo podići za još jedan nivo. Dakle, motiva ne nedostaje, želimo podići ljestvicu još više – istakla je Spahić.

Za prvu šeficu struke Samiru Hurem ima samo riječi hvale.

– Mi je zovemo “Žena Zmaj”. Dugi niz godina je u ovom sportu i napravila je toliko uspjeha, više nego mnogi muškarci u fudbalu. Pored svega što radi s nama, ona je i pedagog. Zaista imamo veliku podršku trenerice – ističe naša sagovornica.

Liderka tima kaže kako je klub SFK 2000 Sarajevo za sve igračice druga porodica.

– Pored naših porodica, najviše vremena provodimo s ekipom i to je nešto što je izuzetno bitno za sve. Mislim da provodimo više vremena zajedno nego s nekim iz svoje porodice. Skupa smo u svim uspjesima, ali i problemima. Radujemo se zajedno. Toliko smo bliske, kao sestre – zaključila je Spahić.

Dominacija u ženskom fudbalu

Jedna od najvažnijih osoba za ovakav nevjerovatan uspjeh SFK 2000 Sarajevo bez dvojbe je trenerica ovog kluba, Samira Hurem. Ima neizmjernu podršku cijele javnosti. Uspjela je pojedinačni kvalitet igračica staviti u službu kolektiva. Za nju je fudbal previše ozbiljan posao da bi ga radila i jedan milimetar ispod maksimuma.

– Nastali smo 2000. godine, što se da zaključiti i po nazivu kluba. Poznato je da smo već 18 godina zaredom na tronu u bh. prvenstvu. Dominiramo mnogo godina, a to će se nastaviti i ove sezone. Koračamo ka 19. naslovu. Imamo 16 osvojenih nacionalnih kupova, a vjerovatno bi bilo i 17, ali se prošle sezone nije igrala završnica. Odlučile smo da budemo broj jedan i to smo uradile.

Najbolje smo u Evropi po tom parametru, a četiri puta smo prošle u šesnaestinu finala Lige prvaka, što se u muškom fudbalu nije desilo. Od klubova iz 58 zemalja, mi smo 25. U regionu smo nosioci svih aktivnosti ženskog fudbala. Imamo 24 reprezentativke kroz naše selekcije. Ja vodim A tim reprezentacije BiH, a bila sam i u U19 selekciji. Također, nastupala sam za naš državni tim. Istakla bih da je trener golmana u ženskoj reprezentaciji Esad Ibrahimović, dok su tu i naše ostale igračice.

Bez pretjerivanja, dominiramo u ženskom fudbalu. Dakako, proteklih godina smo dobile mnoga priznanja i nagrada, na što smo naročito ponosne, s obzirom da se prepoznaje sve ono za što se zalažemo, a to govori puno o našem ozbiljnom i predanom radu – optimistično je istakla Hurem.

Dodaje kako su u proteklih devet godina dobili domaćinstvo Lige prvaka.

– To znači da smo u tom administrativnom dijelu, odnosno organizacijski, puno napredovali. U timu radi nas četiri, ali kada vam UEFA dodijeli da ugostite četiri ekipe iz inostranstva, onda je to za respekt. Na najbolji način predstavljamo ženski fudbal i najveći smo brend u bh. sportu – kazala je prva šefica struke SFK 2000, čiji je rukopis očit u igri ovog kluba.

Druga zvjezdica

Samira Hurem je poštovanje igračica, ali i svih onih koje vole ženski fudbal, zaslužila znanjem i ponašanjem. Otkrila je planove za budućnost.

– Očekujemo 19. naslov šampionki BiH i nastup u Ligi prvaka, gdje ćemo pokušati napraviti iskorak. Format takmičenja će sada biti drugačiji. Uskoro ćemo dobiti informacije kako će se igrati. No, naše je da idemo što dalje u elitnom evropskom klupskom takmičenju. Imamo velika očekivanja ove godine – zaključila je Hurem.

Na kraju je Azra Numanović, generalna sekretarica kluba, istakla kako su pored sjajnih rezultata ostvarili napredak u administrativnom dijelu.

– Članovi smo izvršnih tijela koja kreiraju fudbal u Evropi. Imamo i zvjezdicu na dresu, kao simbol deset osvojenih šampionskih titula, a uskoro ćemo imati i drugu, kada dođemo do 20. naslova prvakinja. Imamo svoj cilj i vjerujemo da ćemo ga ostvariti – zaključila je Numanović.