Šestog dana teatarskog festivala BiH Fedra u fokusu pozorišta iz Bugojna

0
95

Šesti dan 48. Teatarskog festivala BiH Fedra obilježila su pozorišta iz Bugojna koja su, domaćinski, prenijeli svoju ljubav prema pozorištu publici. Posjetioci su imali ispunjeno subotnje, iako kišno, veče.

DP Eko Art Bugojno izveo je premijeru predstave “Pa reci više“ u sklopu pratećeg programa festivala.

Mladi Eko Arta, koji potpisuju ideju, tekst i režiju, kažu: “Ima jedna klackalica. Na jednoj strani je Mali Čovjek. I jedno Dobro i jedno Pošteno. A na drugoj strani? Možda… jedna malecka Moć? A kad dodamo Krađu? Pa još Nebrigu? Na koju stranu onda ide Novac? I, pitanje svih pitanja: na ovoj našoj klackalici, je li pametno biti teži ili lakši?”

U predstavi su igrali: Danijela Ivoš, Adin Kurbegović, Marija Magdalena Dilber, Jasmina Kurbegović, Semina Sadiković, Ajla Pandžo i Ajla Dadović.

Potom, umjesto predstave “Znam Deni Rejda” iz Trebinja, Senad Milanović iz Teatra FEDRA Bugojno, odigrao je monodramu “Iz tri ugla”. Naime, to je njegov autorski projekat rađen po motivima zbirke pjesama “Poljska konjica” Marka Vešovića, za koji kaže da nije priča o raspadu Jugoslavije, već bukvalno, o stradanju čovjeka.

Iako su obje predstave bile u pratećem programu, te okrugli sto nije održan, publiku su veoma dojmile i ostavile brojne utiske.

Za nedjelju publiku očekuje Amaterski dramski studio “Daske” iz Laktaša, koji će na bugojanskim daskama zaigrati svoju predstavu “Čekaonica za bolje sutra”.