Šest bh. policijaca otputovalo u Mirovnu misiju UN u Južnom Sudanu

0
70

 

Šest policijskih službenika iz različitih agencija za provođenje zakona u BiH jučer je otputovalo u Mirovnu misiju UN u Južnom Sudanu (UNMISS),

gdje će se pridružiti bh. kontigentu u kojem je trenutno 35 bh. policajaca. Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo policajce je ispratio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić. Istakao je da je i generalni sekretar UN Ban Ki Moon u nekoliko navrata potencirao iznimnu hrabrost i profesionalnost naših policajaca u mirovnim misijama.

 

“Šaljemo momke koji će pokazati da BiH u najboljem smislu i na najvišem nivou ispunjava svoje međunarodne obaveze i pomaže drugima kao što se nekada pomagalo nama”, kazao je Radončić.U mirovnu misiju otišao je Davor Stanić iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Dejan Okolić, Srđan Stojaković i Saša Raljić iz MUP-a Republike Srpske, Muamer Šehić iz MUP-a Kantona Sarajevo i  Nermin Osmančević iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.Od 2000. godine u mirovnim misijama učestvovalo je 208  policijskih službenika iz BiH i to u Liberiji, Sudanu – Južnom Sudanu, Kipru, Istočnom Timoru i Haitiju. BiH je ponudila Ujedinjenim narodima da se bh. kontigent u Južnom Sudanu uz sadašnja 41 policajca poveća za još 28, čime bi ovo postala najveća mirovna misija BiH do sada.