Servisne informacije za 13. januar 2014 godine.

0
72

Prije podne u našoj zemlji je bilo umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove ima magle ili niskih oblaka. 

 

 

Temperature zraka u 10 sati: Bugojno, Prijedor i Sanski Most 0, Bjelašnica, Doboj, Drvar, Livno i Sokolac 1, Bihać, Ivan Sedlo i Srebrenica 2, Banja Luka i Bijeljina 3, Sarajevo, Zenica i Zvornik 4, Tuzla 5, Mostar 7, Trebinje 8, Neum 9, Gradačac 10 stupnjeva. Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskim oblacima. Vjetar slab do umjeren južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura od 6 do 12, na jugu do 15 stupnjeva.

 

Stanje na putevima

Prema informacijama kojim raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, najveće probleme vozačima stvara smanjena vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove zbog magle. A izdvajamo šire područje: Doboja,Maglaja, Livna te zapadne krajeve zemlje i djelove kantona Sarajevo.

Sporiju i oprezniju vožnju vozačima savjetujemo na dionicama koje vode kroz usjeke, zbog mogućih odrona. Izdvajamo putne pravce Sarajevo-Foča, Bugojno-Novi Travnik, Bugojno-Kupres, Jezero-Jajce-Vinac i Crna Rijeka-Jajce. Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo magistralni put Semizovac-Olovo-Kladanj. Vozačima savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno do 15.04.  Na graničnim prelazima  nema dužih zadržavanja. 

Raspored najavljenih radarskih kontrola u SBK za 13 januar 2014 godine.

Stacionarni radari: u Kalibunaru (kod BP INA), u Vitezu (kod Impregnacije), u Nević Polju, u Brnjacima i u Trnovači.

PS GORNJI VAKUF – USKOPLJE
09:00 do 10:30 sati M-16.2 Trnovača   
12:00 do 13:30 sati M-16.2 Duratbegović Dolac 

PS BUGOJNO
09:00 do 10:00 sati ulica Sultan Ahmeda
10:30 do 12:30 sati Bugojno-G.Vakuf/Uskoplje, Gračanica    
13:00 do 15:50 sati mag. put Bugojno-Kupres,Poriče

PS JAJCE
09:30 do 13:30 sati R-413b Lupnica-Divičani

 MUP – Informacija za javnost

Tijekom proteklog vikenda, na području Kantona Središnja Bosna prijavljeno je 12 kaznenih djela, od kojih izdvajamo:

 Kaznena  djela:

Dana11.01.2014. godine, oko 10,10 sati, policijska ophodnja PS Kiseljak se obratila PS Kiseljak i prijavila da im se u mjestu Toplice-Sastavci, općina Kiseljak obratio poslovođa firme „Weld-gradnja“-Sarajevo koja izvodi radove na trasi koridora 5 C, te prijavila, da je u zadnja 4 dana sa radilišta pomenute firme počinjena krađa. Tom prilikom je otuđena  određena količina građevinskog materijala.Očevid je obavila ophodnja policije PS Kiseljak. Istraga je u tijeku.

Javni red i mir

Evidentirano je 9 slučajeva narušavanja javnog reda i mira.

Sigurnost prometa:

– Dana 11.01.2014. godine, oko 03,15 sati, na magistralnom putu M-5, u ulici Šehida u Travniku dogodila se prometna nezgoda u kojoj je vozač S.K. iz Novog Travnika upravljajući vozilom marke „Golf“ sletio s ceste i udario u zgradu pored magistralnog puta. U nezgodi je vozač S.K. zadobio lakše tjelesne ozljede, dok su suputnici N.O. i M.L. zadobili teže tjelesne ozljede.Očevid su obavili službenici Odjela krim. policije PU Travnik.

Dogodilo se 17 prometnih nezgoda u kojima su 2 osobe  zadobile teže tjelesne ozljede, a jedna osoba je zadobila lakše tjelesne ozljede.Iz prometa je isključeno 14vozila i 31 vozač.

Naknadno rasvijetljena kaznena djela:

– Službenici PS Bugojno su rasvijetlili kazneno djelo “Oštećenje tuđe stvari”, počinjeno u noći 7/8.12.2013. godine, na štetu D.M. iz Bugojna. Počinitelj navedenog kaznenog djela je E.K. iz Bugojna. Protiv imenovanog  su poduzete Zakonom propisane mjere i radnje.

– Službenici PS Bugojno su rasvijetlili kazneno djelo “Oštećenje tuđe stvari”, počinjeno u razdoblju od 03-07.01.2014. godine, na štetu JU OŠ “Hasan Kjafija Pruščak” u mjestu Prusac, općina Donji Vakuf. Počinitelji navedenog kaznenog djela su S.R. I S.K., oba iz Donjeg Vakufa. Protiv imenovanih su poduzete Zakonom propisane mjere i radnje.