Servisne informacije za 03.02.2015. godine

0
39

Vremenska prognoza

Jutros je u većem dijeli Bosne i Hercegovine pretežno vedro. U Bosni po kotlinama sa maglom ili sumaglicom.

Temperature zraka u 07 sati (°C):Kupres -16;Sokolac -14;Bjelašnica, Livno -10;Bugojno, Ivan Sedlo -8;Sarajevo -7;Jajce, Sanski Most -6;Banja Luka, Srebrenica, Tuzla -5;Bihać, Doboj, Prijedor, Zenica -4;Bijeljina -3;Stolac, Zvornik -2;Goražde, Trebinje -1;

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 932 hPa, za 11 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas se u našoj zemlji, nakon pretežno vedrog jutra, očekuje postepeno naoblačenje, što na jugu, zapadu i sjeverozapadu može usloviti kišu, a u višim područjima susnježicu i snijeg. Vjetar, slab, južni i jugoistočni. Dnevne temperature od -2 do 7, na jugu do 10 °C.

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U večernjim satima se očekuje kiša. Dnevna temperatura oko 4 °C.

 

 

Stanje na putevima

Prema prikupljenim podacima, jutros se na većini putnih pravaca u BIH saobraća bez dužih zastoja i vanrednih ograničenja. Upozoravamo na dionice u višim planinskim predjelima, preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima gdje je kolovoz mjestimično zaleđen. Izdvajamo putne pravce: Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Drvar (prevoj Oštrelj), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Kupres-Šuica, Drvar-Resanovci, Mlinište-Glamoč-Livno, Trnovo-Foča (Rogoj), Tjentište-Gacko (prevoj Čemerno) i Sarajevo-Rogatica (Romanija). 

Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Kupres-Šuica-Tomislavgrad i Visoko-Kakanj. Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Ekipe putne operative nalaze se na terenu i intervenišu na svim dionicama gdje je to neophodno.  Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme obavezno.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.  Zbog zimskih uslova u Crnoj Gori, jutros je zabranjen saobraćaj za teretna vozila na  graničnom prelazu Deleuša (Bileća-Nikšić).

 

Radarske kontrole

Stacionarni radari: u Kalibunaru (kod BP INA), u Vitezu (kod Impregnacije), u Nević Polju, u Brnjacima i uTrnovači.

Nema najavljenih radarskih kontrola.