Seminar u Livnu okupio uzgajivače goveda

0
17

 

„Slobodni uzgoj goveda – Perspektive i dobre međunarodne prakse“ naziv je seminara koji je u Livnu okupio uzgajivače goveda sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Organizirao ga je Razvojni program Ujedinjenih naroda u okviru EU4Business projekta Europske unije. Pored uzgajivača skup je okupio predstavnike akademske zajednice i relevantnih institucija, ali i eminentne predavače iz Francuske, Hrvatske i BiH.. Ovaj važni skup održan je u Livnu zbog uspješnog primjera slobodnog uzgoja goveda na farmi „Podhum“.

Uzgoj goveda sustavom krava – tele odavno je zaživio u svijetu, no u BiH je u začetku, a uvjeta za takvo nešto na prostranim pašnjacima u Livnu i Kantona 10 više su nego dobri. Međutim, takvu proizvodnju država ne prati najbolje pa je i uspješni farmer Ante Omazić nakon tri godine gotovo odustao od svoga dječačkog sna: „Iskreno, mi smo bili na vagi hoćemo li uopće nastaviti dalje ovu proizvodnju ili ne, jer u BiH nekako nema baš puno razumijevanja za ovu tu proizvodnju, nema pretpristupnih EU fondova, nema poljoprivrednih razvojnih projekata, što mislim da je velika, velika šteta za sve poljoprivrednike u BiH“.

A onda je stigao spas. Na poziv UNDP-a su aplicirali projektom vrijednim 218.000 maraka i dobili više od 130.000 grant sredstava. Vlastitu efikasnost podigli su inovativnim infrastrukturnim i tehnološkim zahvatima.

„Vodoopskrbni sustav gore u planini iznad nas, gdje smo osigurali vodu 365 dana u godini na 7 različitih pašnjaka i cijeli taj sustav pogoni se obnovljivim izvorima energije tako da možemo reći da smo u tom pogledu samoodrživi“, objašnjava Omazić

Koordinatorica EU4BUSINESS projekta za poljoprivredu i ruralni razvoj Željka Vidović ističe kako je ideja bila da promoviraju takve dobre prakse i među drugim uzgajivačima na području cijele BiH: „Mi ovdje danas imamo uzgajivače koji dolaze iz Gradačca, sa Romanije… Ljudi su zainteresirani“.

„Planiram da se bavim uzgojem goveda u sustavu krava – tele, ovo druženje mi je od velike koristi, usvojio sam neka nova znanja i prakse, a farmu u Livnu i njihov rad pratim putem društvenih mreža odavno“, kaže Nikola Motika, poljoprivrednik iz Rogatice.

A sada je i uživo mogao vidjeti ova rasna grla i uvjeriti se u zadovoljstvo onih koji se bave njima.

„Ovo je moje prvo iskustvo, tri godine sam tu, snalazim se super, posao je zanimljiv, raznolik, prekrasno je“, govori nam Ivan Pavić, poslovođa na farmi Podhum.

Farma je u svojoj inovativnosti otišla i korak dalje, te je, osim električnih ograda, uvela nadzor goveda putem ogrlica s GPS signalom, što je od iznimne važnosti, jer goveda i zime i ljeta provode na otvorenom.

federalna.ba