Selimić objasnio kad se pacijent upućuje na testiranje, može li se na ljekarski pregled i bez toga

0
64

– Ja sam danas radio iščitavanje snimaka oboljelih od COVID-19, ali sam isto tako imao i pacijente koji imaju druge zdravstvene tegobe. Pregledao sam 40 pacijenata i pola njih nisu imali nikakve veze sa koronavirusom – kaže prim. dr. Edo Selimić, pulmolog u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, svi pacijenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kao prvi najmanifestniji znak Covid-infekcije, kako se slučajno ne bi desilo da se COVID-19 “provuče” u redovnu proceduru, idu preko Covid-ambulanti.

Na pitanje, da li to znači, da se svi moraju testirati, Selimić, odgovara da ljekar na osnovu opće slike pacijenta, laboratorijskih nalaza i onoga što ljekar zaključi nakon što ga pregleda, donosi odluku – hoće li pacijent biti testiran.

Kaže kako su ljekari porodične medicine ti koji, na osnovu stanja pacijenta i nalaza, određuju trebaju li ga poslati na bolovanje i na koliko dana.

– Nažalost, i u tom segmentu ima zloupotreba. Petnaest dana bolovanja na osnovu prehlade nije medicinski utemeljeno. Prehlada je pothlađivanje i takva osoba nema živi uzročnik svoje bolesti. Iz tog razloga mnogi sa prehladom (šmrcanje, kihanje) rade jer ne mogu širiti virus oko sebe. Ali ima slučajeva da mnoge kolege rade na svoju ruku jer nema pravila službe koja decidno kažu “u takvim situacijama radite to i to”. To otvara prostor da svaki pojedinac tumači zakon i pravila onako kako njemu odgovara – dodaje Selimić.

Dodaje kako je sezona virusnih infekcija i da su domovi zdravlja puni djece i odraslih sa tim simptomima.

– Zatrpani smo djecom sa virozama, koja prethodno urade PCR test, potom se šalju na slikanje pluća, nakon čega idu na pregled. Ima i virusnih upala pluća. Dakle, nije sve COVID-19, a to najviše možemo zahvaliti vakcini jer je puno manji pritisak pacijenata nego što je to bio slučaj u martu, a i lakše su kliničke slike oboljelih od COVID-19. Što se tiče gripe, još je nema. Prošle godine nije je ni bilo, hoće li je biti ove sezone – vidjet ćemo – naglašava Selimić.

Govoreći i procesu vakcinacije, Selimić kaže kako se ljudima nije na vrijeme adekvatno objasnilo kako je koja vakcina nastala, šta znači primiti Pfizer i Modernu, a šta AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac vakcinu, koje su uopće prednosti vakcinacije…

– Građani su prilično raspamaćeni i morat će se brzo nešto uraditi kako bi se takvo stanje promijenilo. Ljudima treba tačna informacija, objašnjenje, razgovor na tu temu. Neki ne vjeruju u vakcinaciju i imaju pravo na to, ali kad obole, onda to svoje mišljenje promijene. Dakle, svima treba tačna i kvalitetna informacija i da im se, koliko je to moguće, približite, da im, ako je potrebno, a očigledno jeste, dođete na kućni prag i vakcinišete ih. Onda će obuhvat imuniziranih biti puno veći – naglašava Selimić.

Smatra kako bi se Krizni štab, na čelu sa ministrom zdravstva Harisom Vranićem, trebao sastajati svakih sedam dana.

– Mi smo u četvrtom talasu, a u takvim uvjetima Krizni štab bi morao održavati sastanke na sedmičnom nivou, razmatrati stanje na terenu i shodno tome donositi odluke. Svakih sedam dana nama se moraju davati upute – šta u kom obimu trebamo raditi. No, to se ne dešava – ističe Selimić.