Šefovi diplomatija islamskih zemalja žele uvjeriti talibane da omoguće ženama obrazovanje

0
20

Šefovi diplomatija nekoliko većinski muslimanskih zemalja svijeta posjetit će u narednim danima Afganistan s namjerom da uvjere talibane kako isključenje žena iz obrazovnog sistema ne predstavlja pravilo islama, već njegovu iskrivljenu i netačnu verziju.

Prijedlog čiji su inicijatori prije svega Turska i Indonezija dobio je podršku i zapadnih diplomata koji su mišljenja da će njihovi pozivi na promociju univerzalnih vrijednosti i ljudskih prava imati daleko manje utjecaja na talibane nego što će to imati poruke lidera većinski islamskih država.

“Pomno pratimo situaciju u Afganistanu. Planiramo u narednom periodu otići u Kabul s još nekim ministrima vanjskih poslova”, rekao je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu nakon sastanka sa šeficom diplomatije Indonezije Retnom Marsudi.

Cavusoglu je rekao kako su on i Marsudi o diplomatskoj “ofanzivi” islamskih zemalja na talibane razmišljali još tokom sastanka održanog na marginama Generalne skupštine UN-a te da su i ministri vanjskih poslova drugih zemalja pozdravili ovakav način rješavanja problema.

“Detaljno ćemo isplanirati sve u narednim danima. Tokom posjete svakako bi se razgovaralo i o humanitarnoj podršci Afganistanu”, rekao je Cavusoglu.

Nakon što su u augustu preuzeli vlast u Afganistanu, talibani su zabranili djevojčicama odlazak u školu, a čelnici ovog pokreta tvrdili su kako je zabrana privremena. Međutim, u pojedinim dijelovima države ona je još na snazi što su mnogi ocijenili kao kršenje osnovnih ljudskih prava i vraćanje na “tamni period” talibanske vladavine Afganistanom.

Jedan od diplomata koji zagovara ovakav pristup većinski islamskih država naglasio je kako bi upravo šefica diplomatije Indonezije tokom razgovora s talibanima mogla promijeniti stavove ove radikalne skupine.

“Ideja upravo jeste u tome da osobe poput Marsudi odu u Afganistan te se sastanu s talibanima i kažu im: ‘Kažete da žene nisu sposobne za rad i da moraju ostati kod kuće? Ja sam ministrica vanjskih poslova Indonezije’. To ne bi bilo predavanje, već moćan primjer iz prakse”, rekao je jedan od diplomata.

Novoimenovani tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan također je govorio o talibanskoj vladavini na Globalnom sigurnosnom forumu u Dohi te je izjavio kako talibani slijede suviše radikalne običaje.

“Muhammed a.s. je vrlo jasno rekao da će pojedinac koji obrazuje svoje kćeri otići u Džennet. Islam je jasno protiv osoba koje tvrde da se žene ne smiju obrazovati te protiv onih koji progone žene”, rekao je Khan.