Sedam zdravih namirnica koje trebate izbjegavati kad ste bolesni

0
76
Kada se osjećate loše ili ste prehlađeni, sa svih strana stižu savjeti kako se izliječiti i ublažiti mučne simptome. Ipak, nisu svi savjeti od pomoći. Iako bi se uvijek trebali hraniti što raznovrsnije, neke namirnice koje su inače zdrave mogu vam samo pogoršati stanje kada se ne osjećate dobro, piše Huff Post.

Neka hrana kod bolesne osobe može čak i pojačati simptome i usporiti izlječenje. Otkrivamo vam koje su to namirnice i šta biste trebali jesti umjesto njih.

1. Kada ste prehlađeni, imate gripu ili groznicu

Izbjegavajte:

-orašaste plodove

Orašasti plodovi sadrže hranjive tvari kao što su cink i vitamin E, koje vam mogu pomoći da se izborite s infekcijom. Možda bi bilo dobro da ih ne jedete tokom početnih faza bolesti, posebno ako vam je stomak osjetljiv kada imate temperaturu. Budući da su ovi plodovi bogati mastima, organizmu će trebati više energije da ih probavi pa to može dovesti do stomačnih problema i oduzeti vam energiju koja vam je potrebna za borbu protiv bolesti.

-brokulu

Iako je brokola dobra zbog svojih hranjivih tvari koje jačaju imunitet, kao što su vitamini A i C, bogata je vlaknima koja se teško probavljaju. Da ne biste iritirali gastrointestinalni sistem, jedite namirnice koje imaju manje vlakana i koje se lakše probavljaju.

Umjesto toga jedite:

-crvene paprike

Crvene paprike sadrže spoj kvercetin, koji je jako snažan antioksidans i dobar je u borbi protiv virusa i upala. Osim toga, crvene paprike su bogate vitaminom C, snažnim antioksidansom za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade, a ovdje nema toliko kiseline kao kod citrusa.

-gljive

Citokini su mali proteini koji dobro utječu na imunološki sistem. Oni pospješuju njegovu reakciju, a naučnici su otkrili da gljive mogu povećati nivo ovog proteina u organizmu i pomoći u borbi protiv infekcije.

2. Kada kašljete ili imate upaljeno grlo

Izbjegavajte:

-svježe povrće

Hrana koja je tvrda ili oštra teže se guta i izaziva jaču iritaciju. Najbolje bi bilo da svježe povrće pojedete kada vam se grlo oporavi.

-citruse

Konzumiranje citrusa tokom prehlade može biti dvosjekli mač. S jedne strane, njihovim unosom pojačavate količinu vitamina C u organizmu, kao i količinu elektrolita poput kalija. S druge strane, nivo kiselosti u narandžama i grejpu može dodatno iziritirati grlo.

Umjesto toga jedite:

-jaja

Jaja su laka za gutanje i sadrže vitamin D i cink koji ojačavaju imunitet. Osim toga, protein koji jaja sadrže pretvara se u aminokiseline, koje onda utječu na antitijela i druge proteine koji dodatno pomažu vašem imunološkom sistemu.

-med

Njegova mekana tekstura pomoći će vam da ublažite simptome suhog i upaljenog grla, a med, osim toga, i prirodno sprječava kašalj. Osim toga, jedno je istraživanje otkrilo da med ima antibakterijski kvalitet, koji vam može pomoći da se oslobodite bakterija.

3. Kada vas boli stomak, imate proljev ili mučninu

Izbjegavajte:

-mliječne proizvode

Mliječni proizvodi sadrže laktozu, koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu koji se naziva laktaza. U slučaju dijareje ovaj se enzim može potrošiti zbog upale pa nije baš najbolja ideja da tada unosite mliječne proizvode jer će vam samo pojačati simptome, a osjećat ćete se i napuhano.

-mekinje

Mekinje imaju veliku količinu netopivih vlakana, koje se ne otapaju u tečnosti, pa mogu proći kroz crijeva brže od ostalih namirnica, što nije dobra ideja ako ste veliki dio dana proveli na WC šolji. Isto se odnosi i na smeđu rižu.

-grah

Šećeri koji se nalaze u grahu mogu iziritirati stomak i potaknuti dijareju, lučenje plinova i grčeve. To se događa zbog toga što organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje plinove i pomaže u probavi ovih šećera.

Umjesto toga jedite:

-zobenu kašu

Osim što je blaga prema stomaku, zobena kaša sadrži topiva vlakna, koja privlače vodu u probavni sistem i pomažu u regulisanju stolice. Ona sadrži i selen, koji štiti tijelo od infekcije i cink, koji pomaže imunološkom sistem da bolje funkcioniše.

-bijela riža

Riža je još jedna blaga namirnica koja je dobra za vaš probavni sistem. Ona je bogata skrobom i ima malo vlakana zbog čega je savršena za učvršćivanje stolice.

-banane

Kada imate dijareju ili ukoliko povraćate, to najčešće znači da je nivo kalija u vašem organizmu opala. Kalij je važan mineral koji održava dobru ravnotežu vode u vašem organizmu i pomaže u zdravlju ćelija. Banane su bogate njime i skrobom koji potiče razvoj dobrih bakterija u želucu.