“Sedam minuta užasa” – večeras još jedan rover slijeće na Mars

 

Nakon sedmomjesečnog puta do Crvene planete rover „Persevirens“ konačno treba da sleti na Mars. Slijetanje je planirano za večeras u 22 sata i Nasa će ga uživo prenositi, a njegov uspjeh zavisit će umnogome od novih navigacionih instrumenata i izbjegavanja brojnih opasnosti.

„Sedam minuta užasa“, kako su iz Nase slikovito opisali ulazak rovera u atmosferu Marsa, morat će da pregrmi „Persvirens“ (Istrajnost) prije nego što dotakne tlo Crvene planete.

„Slijetanje na Mars nije zagarantovano, ali se već deceniju pripremamo da spustimo točkove rovera na površinu“, rekla je Dženifer Trosper, zamenica menadžera misije „Mars 2020“ u Nasinoj „Džet propalžon laboratoriji“.

I zaista, slijetanje na planetu nazvanu po rimskom bogu rata je veliki izazov. Oko 60 odsto svih misija na Mars su se završile neuspješno, što je otrežnjujući podsjetnik koliko je ovakav poduhvat složen.

„Persevirens“ će morati da se pouzda u do sada u praksi neispitane navigacione sisteme i pomagala, da bi izbjegao brojne opasnosti poput stena, brda i strmih ivica kratera Jezero u koji je planirano da sleti.

Potraga za početkom života na Marsu

Krater je nazvan po opštini Jezero nedaleko od Mrkonjić Grada, a naziv je odabran zato što na brojnim slovenskim jezicima on opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Nasa je izabrala krater Jezero za slijetanje „Persevirensa“, jer se iz pređašnjih istraživanja smatra da je to područje nekada bilo pod vodom i na njegovom mjestu se nalazi drevna riječna delta.

Krater Jezero govori o nekada vlažnoj prošlosti Marsa. Prije više od 3,5 milijarde godina, riječni tok se izlio u krater i napravio jezero.

izvor: rts.rs

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print