SDP BiH protiv izgradnje mini hidroelektrana: To je atak na prirodu, ljude…

0
67

Socijaldemokratska partija BiH je glasanjem delegata na Domu naroda Parlamenta FBiH za Zakon o izmjenana Zakona o električnoj energiji još jednom potvrdila čvrst stav da se izgradnja svih mini hidroelektrana MHE na rijekama u FBiH mora hitno obustaviti, te pod svaku cijenu zaštititi ionako ugrožene ekosisteme uz vodene tokove.

“Dokazalo se da jedan zanemariv postotak proizvodnje električne energije dobivamo od ovih hidroelektrana, a ogromna je šteta, kako za lokalnu zajednicu, tako za sve građane BiH, jer pored toga što je ovo atak na prirodu i prirodne resurse, to je i atak na ljude i na ekonomiju ove države.

Ne stoji ni teza o povećanju broja radnih mjesta jer se radi o tehnološki naprednim projektima i skoro potpunoj automatizaciji rada te tako i najčešće manjim brojem uposlenika, a zbog mizernih koncesionih naknada jasno je da se ovakvi projekti isplate samo političkoj korupciji”, poručuju iz SDP-a BiH.

Pred nama je period javne rasprave, ističu te pozivaju sve zainteresovane da se ujedine u promociji argumentacije kako smo dužni štititi vode zbog nas samih, ali i generacija koje dolaze.

Od početka vrlo jasno naglašavamo kako javni interes uvijek mora biti ispred profita bilo kojeg pojedinca, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.


Radiosarajevo.ba