Schmidtov saradnik motociklom pokosio dvije djevojčice, pa se pozvao na diplomatski imunitet

0
59

Marcus Morgner, član Kabineta visokog predstavnika Christiana Schmidta motociklom je u Sarajevu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su teško povrijeđene dvije djevojčice koje su, na zelenom svjetlu za pješake, prelazile ulicu u blizini OHR-a.

No, on neće odgovarati za saobraćajnu nesreću u Bosni i Hercegovini jer se pozvao na diplomatski imunitet, piše istraga.ba.

Da se ovaj njemački diplomat, angažiran u Kabinetu Christiana Schmidta, pozvao na diplomatski imunitet, potvrdili su portalu istraga.ba iu Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Zbog toga Marscus Morgner neće biti krivično gonjen u Bosni i Hercegovini.

Sve se desilo 12. novembra, na raskrsnici pored zgrade OHR-a. Marcus Morgner je svojim Kavasakijem, piše u službenim policijskim izvještajima, oko 18 sati i 30 minuta “oborio” dvije maloljetnice (G.F. 15 godina i K.E. 16 godina) koje su prelazile ulicu na raskrsnici Zagrebačka-Terezija-Most Suade i Olge.

Ljekari će kasnije konstatirati da je petnaestogodišnja G.F. zadobila teške tjelesne ozljede. Teške tjelesne povrede ljekari su konstatirali i kod K.E.

Službenici MUP-a Kantona Sarajevo odmah su izvršili testiranje Marcusa Morgnera. Nije utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu. Ne, prilikom identifikacije utvrđeno je da Marcus Morgner ima diplomatski status.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo o svemu su obavijestili dežurnog tužitelja. No kako se Marcus Morgner pozvao na diplomatski imunitet, protiv njega se neće moći voditi krivični postupak u Bosni i Hercegovini.

 

istraga.ba