SBK: Veliki broj branilaca treba psihosocijalnu pomoć

0
54

Kantonalna uprava za branioce SBK već duže vremena želi napraviti registar branioca  sa psihosocijalnim problemima, te im kroz saradnju sa domovima zdravlja i bolnicama osigurati besplatno liječenje.

Kantonalna Vlada je na prošlosedmičnoj sjednici usvojila Program i kriterije za psihosocijalno liječenje branilaca  i izgradnju psihosocijalnih centara, a kako je kazao direktor uprave Esad Crnica, u SBK veliki broj branilaca  treba psihosocijalnu pomoć.

“Mi smo u više navrata tražili da se formira registar pri domovima zdravlja u tri regije – Lašvanskoj, Lepeničkoj i Vrbaskoj. Kantonalna uprava će osigurati sredstva a domovi zdravlja ili bolnice bi trebali odrediti osoblje i prostor pod nadzorom gdje bi izdavali potrebne lijekove koji bi, naravno, bili pod ključem”, rekao je Crnica, te dodao da je veliki problem što, obzirom na sredinu u kojoj živimo, veliki broj braniteljske populacije se ne javlja redovno liječnicima.

“Onda se događaju stvari koje se događaju. Nismo još naišli na razumijevanje te mi program i kriterije svake godine obnavljamo da možemo istog momenta reagirati i da za sve pripadnike boračke populacije osiguramo lijekove koje im neuropsihijatri propišu. Kako ih okolina ne bi drukčije gledala, lijekove bi podizali članovi porodica. Imamo veliki broj takvih na području kantona”, kazao je Crnica.

Kantonalni premijer Tahir Lendo kaže kako je protekli rat donio snažne traume braniocima.

“Nažalost, rat je donio posljedice i tim ljudima treba pomoć. Potreba za izgradnjom centara postoji i Vlada će i dalje podržavati izgradnju centra na Vlašiću koji je u poodmakloj fazi, a  koji će određene populacije branitelja moći koristiti”, rekao je Lendo.

izvor: drukciji.ba