SBK: Udruženje frizera zatražilo pomoć od Vlade, stigao odgovor od ministrice Plavčić

0
94

Udruženje frizera SBK-a u kojem je okupljeno 235 registriranih frizerskih i kozmetičkih radnji uputilo je pismo Vladi SBK-a vezano za financijsku pomoć pri nastavku rada nakon što su odlukom Kriznog stožera bili primorani zatvoriti svoje radnje, a što je dovelo do velikih gubitaka i u ovoj struci.

Naveli su, između ostalog, da je većina frizerskih salona u iznajmljenim prostorima i kreditnim zaduženjima s radnicima od čijih plaća zavise njihove obitelji, te traže žurnu pomoć od nadležnih kako bi što prije prevazišli novonastalu situaciju.

Obraćam vam se kao predsjednik “Udruženja frizera SBK” i predstavnik 235 registriranih frizerskih, kozmetičkih i berberskih radnji.

Naša struka je pogođena, kao i ostali mali privrednici, a gotovo sigurno da će mnogi teško nadoknaditi gubitke neradom.

Oporavak ionako oskudnih proračuna potrajat će dugo, znajući da po svim ekonomskim analizama dolazi period recesije tako da će naše usluge biti svedene na minimum.

Ukupan broj zaposlenih frizera u našem Kantonu je oko 300. Uzimajući u obzir i distributersku industriju frizerske opreme i proizvoda, koji zapošljavaju također 10 – tine komercijalista i administrativnih djelatnika, broj zaposlenih u frizerskoj industriji je i veći.

Sve ove firme su zatvorene odlukom Kriznog stožera iako smatramo da su se mogle donijeti mnogo racionalnije odluke, jer smo svjedoci da su mnoge velike firme, koje zapošljavaju na stotine radnika u pogonima, kao i mnogobrojni marketi, nastavili nesmetano raditi. Stoga se samo po sebi postavlja pitanje na osnovu čega su ovi radnici manje izloženi i jesu li oni otporni na virus?!

Prema svim aspektima, frizerski saloni su puno higijenski uredniji i sigurniji, jer znamo da se naš posao svodi na urednost i uljepšavanje klijenata.

Mi smo se u ime Saveza frizera BiH obratili svim višim razinama vlasti, ali kako pripadamo KSB, očekujemo pomoć i rješenja od našeg Kantona.

Uz konzultacije s odvjetničkim uredom, ustanovljeno je da je mnoštvo članaka zakona prekršeno, kako iz Zakona o ljudskim pravima, tako i iz Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Većina frizerskih salona je u iznajmljenim prostorima, vlasnici su kreditno zaduženi, zapošljavaju radnike o čijim plaćama ovise njihove obitelji,… S mnoštvom problema, i bez ovog novonastalog stanja, koje traje više od mjesec i pol dana, bez naznaka kad ćemo početi s radom, tražimo od vas sljedeće:

– Da se isplate minimalne plaće za radnike i poslodavce u što skorijem periodu i to u cijelosti, onoliko koliko prema zakonu iznosi minimalna plaća, a ne neke dijelove plaće, jer i mi prema zakonu uplaćujemo kompletan iznos, a zabranom rada nemamo nikakav priliv novca.

– Zahtijevamo da sve vrste apliciranja po pitanju sufinanciranja radimo online, jer ne vidimo nikakav razlog da to drukčije radimo. Sve drugo iziskuje naknadne troškove za nas.

– Financiranje ostalih troškova i nameta za vrijeme nerada, koje vam uredno možemo prikazati

– Angažiranje inspekcije uz instrukcije da obilaze NEREGISTRIRANE salone, a ne samo da dolaze registriranim salonima i jedva čekaju da napišu kaznu, što im je višegodišnja praksa.

Krajnje je vrijeme da se ukine rad na crno. Mi smo spremni da iz svakog grada pošaljemo spiskove s adresama i imenima gdje se nalaze osobe koje rade godinama, a inspekcije ih uredno zaobilaze.

– Kada se dozvoli rad, da nam stanete u zaštitu i ne dopustite da se nametnu raznorazni propisi mjera zaštite na radu.

Da primjenjujemo primjere iz najsuvremenijih zemalja (npr. Švicarska), gdje su frizeri krenuli s radom uz preporuku vlasti da se koriste samo maske, a sve u želji da im smanje troškove, jer su i sami naveli da su saloni oduvijek dovoljno higijenski sigurni i dezinficirani.

– Tražimo od javnih, a li i privatnih osoba da ne potražuju kiriju za period kada nismo radili ili da Kanton izmiri taj novac u određenom periodu.

– Ukidanje komunalne takse na 3 godine dok se u potpunosti ne oporavimo.

Molimo vas da nas primite na sastanak na kojem bismo vam iznijeli još mnoštvo problema, kao i mogućih rješenja, kako bismo u konačnosti svi bili zadovoljni.

I naša je želja veći priliva novca u proračun, jer zaista ima mnogo toga što nije rješeno od Zakona formiranja minimalne cijene do svakodnevnih problema zbog čega je ova struka ugrožena.

Nadamo se vašem odgovoru u što kraćem roku, kao i mogućim rješenjima za ova naša goruća pitanja u nadi da nećemo morati potraživati svoja prava na sudu i odlučiti se na slanje svih radnika na teret državi dajući im otkaz, navodi se u pismu koje je uputio predsjednik Udruženja frizera SBK-a Sanin Fazlić.

Odgovor je stigao iz Ministarstva financija SBK-a:

Primili smo Vaš e-mail u kojem nas upoznajete sa svim problemima koje je izazvalo proglašeno stanje nesreće od strane Federalnog stožera civilne zaštite od 16.3.2020.
Kao osoba koja je 30 godina provela u gospodarstvu, a i danas usko vezena za gospodarstvo i realni sektor, mogu kazati da sam duboko svjesna stalnih problema, a posebno ovih izazvanih zabranom obavljanja rada.
Upravo zbog toga sam se osobno založila za donošenje Zaključka Vlade broj 01-4.1-333/20 od 17.4.2020. kojim je Vlada KSB obvezala Ministarstvo gospodarstva da predloži Vladi Program utroška sredstava rezervi Vlade sa kriterijima raspodjele, te raspiše javni poziv svim obrtnicima i poduzetnicima kojim je zabranjen rad, radi subvencioniranja dijela troškova koje imaju u svome radu.
Napominjemo da je u oblastima kojima je zabranjen rad odlukama Kriznog stožera u KSB uposleno cca 8.000 ljudi.
Ovo je prva konkretna mjera i mjera koja se može najbrže realizirati s obzirom da imamo raspoloživih 1,7 milijuna KM u rezervama Vlade KSB.
Shodno donesenom Zaključku, na dnevnom redu sjednice Vlade planirane za 30.4.2020. razmatrat će se predloženi Program.
Vjerujem da će Vlada imati sluha za vas i sve obrtnike i poduzetnike kojima je rad u cjelosti zabranjen, te sukladno raspoloživim sredstvima usvojiti Program i što skorije realizirati isti, bez obzira što smo i sami suočeni sa padom javnih prihoda koji samo za mjesec travanj iznosi skoro 40 %, ili preciznije 8 milijuna KM, te ukoliko sve potraje još koji mjesec, može doći do potpunog urušavanja sustava i upitnog financiranja Ustavnih funkcija Kantona, ističući prije svega uposlenike u MUP i osnovnom i srednjem obrazovanju.
Vjerujući da će popuštanjem mjera doći do povećanja stupnja gospodarske i druge aktivnosti, među kojima je i djelatnost frizera i kozmetičara, te da će te uz potporu Fereracije BiH u pogledu doprinosa i potporu sa razine Kantona, a posebno svojim radom nakon prestanka zabrane, vođeni ljubavlju prema svome poslu, uspjeti prevladati financijske probleme i nastaviti uljepšavati ovaj svijet,pozdravljam vas, navela je u odgovoru ministrica Mirjana Plavčić.

Koliko i kako će nadležni pomoći ostaje da vidimo sutra, kada je zakazana sjednica na kojoj bi se Vlada SBK-a trebala izjasniti o programu dodjele financijskih sredstava poduzećima kojima je Naredbom stožera civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su, zbog pandemije covida-19, imali pad prometa.

Izvor: drukciji.ba