SBK / Privrednik iz realnog sektora godišnje plati preko 550 različitih nameta državi

0
20

 

Potencijala za razvoj privrede Srednjobosanskog kantona ima, ali da bi se krenulo u snažniji razvoj, potrebno je smanjenje dadžbina državi.

Potvrđuje to i podatak da na području ovog kantona jedan privrednik iz realnog sektora godišnje treba da plati preko 550 različitih nameta državi, piše federalna.ba.

Uz ideju i investiciju, da biste kao privatnik poslovali na području ovog kantona, potrebno je osigurati novac za 354 nameta i neporezna prihoda općinama, plus 226 različitih naknada kantonu, podaci su do kojih je došlo resorno ministarstvo.

O rasterećenju realnog sektora govore podaci da je u posljednje dvije godine došlo do povećanja samog poslovanja, poput cijena sirovina, repromaterijala i usluga, te poreza na dobit i dohodak. Sve to, tvrde privrednici, prijeti opstanku brojnih preduzeća na ovakvom tržištu.

Potencijala ima, jer posljednih godina na ovom području u razvoju su mala i srednja preduzeća. Da bi opstali na ovakvom tržištu najpotrebnije je, uz investicije, i da ih čuju oni koji odlučuju o novom zakonu koji je u proceduri, a od kojeg očekuju olakšice

federalna.ba i TnTPortal