SBK/ Otvoreno pismo sindikata obrazovanja Vladi: Neka primanja prvo smanje sebi

0
141

 

Abdulah Serezlija, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja znanosti i kulture Srednjobosanskog kantona poslao je danas Vladi SBK otvoreno pismo u kojem je reagirao na najave kantonalnog premijera Tahira Lende da će kresanje plaća radi ušteda krenuti već u ožujku.

Serezlija je pozvao Vladu da primanja prvo skrešu sebi, kao i parlamentarce.

“Trebaju vlastitim primjerom pokazati. Ovo su neke najave paničnog tipa ili su probni baloni. Teret krize, htjeli to ii ne htjeli, svi moramo podnijeti, to je nešto što je izazvano višom silom, nitko nije krvi za ovakvo stanje. Ali tražim da mjere koje treba da budu rađene krenu od onih koji ih donose i da svojim primjerom pokažu ljudima šta su spremni učiniti. Tek onda imaju moralno pravo da od drugih traže isto. A ne da imamo u Ustavu odredbu da dok traje mandat zastupnicima u Parlamentu se ne mogu smanjiti primanja. To je bezobrazno u ovoj situaciji. Najprije da nam kažu kako će direktori Zavoda ili drugi koji imaju plaće 4.000 do 6.000 KM, kolike će biti njihove plaće, pa da znamo i mi kolike će biti naše koji imamo 1.000 KM”, rekao je Serezlija.

Ono oko čega se koplja lome ovih dana kad su pitanju prosvjetari, pitanje isplate toplog obroka i prijevoza, za Sindikat, kaže Serezlija, nije sporno.

“Očekujemo da nam topli obrok pripada jer radimo, a prijevoz normalno da nam plate do kad smo išli na posao. Ako bude kresanja očekujemo da krenu od neporeznih prihoda, kao što su topli obrok i druge naknade jer diranjem plaća će se urušiti i PIO/MIO sustav”, kazao je Serezlija.

Drukčiji.ba