SBK: Otkriveno 26 počinitelja koji su izazivali šumske požare, slijede sankcije

0
279

 

Pored pojačanih aktivnosti u vezi koronavirusa, u suradnji sa nadležnim organima i institucijama aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona su usmjerene i na suzbijanje i sprečavanje šumskih požara.

Naime, i pored brojnih upozorenja koja su blagovremeno upućena građanima, došlo je do znatnog povećanja broja šumskih požara, koji su u posljednje vrijeme sve učestaliji i koji imaju za posljedicu veliku materijalnu štetu na privrednim i društvenim dobrima. Shodno tome, službenici policije su pojačali svoje prisustvo na terenu, te intenzivno rade na dokumentiranju i dokazivanja krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti.

U cilju rješavanja navedene problematike formirani su istražni timovi u čijem sastavu su pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a, policijskih uprava i policijskih stanica. Takvi timovi su u velikoj mjeri doprinijeli rasvjetljavanju 12 šumskih požara kojima je izazvana opća opasnost, čijim počiniteljima slijedi podnošenje Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom kantonalnom tužiteljstvu. Za ovo krivično djelo u članu 323. KZ FBiH propisana je kazna zatvora od 3 mjeseca do 3 godine. Također, zbog izazivanja šumskih požara sa manjom materijalnom štetom podneseno je 14 prekršajnih prijava odnosno naloga u suradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo SBK/KSB.

Između ostalog, važno je naglasiti otkrivanje počinitelja koji su paljenjem vatre izazvali šumske požare na području Novog Travnika, koji su za posljedicu imali veću materijalnu štetu i na privrednim i društvenim dobrima. Također, tijekom protekle noći u mjestu Bojna, općina Travnik otkriven je počinitelj koji je izazvao požar paleći nisko raslinje, koji se proširio na obiteljsku kuću kojom prilikom je nastala znatna materijalna šteta.

Policijski službenici će i dalje raditi na sankcioniranju svih počinitelja navedenih krivičnih djela i prekršaja, kako bi se u što većoj mjeri doprinijelo smanjenju broja ovakvih požara i njihovih posljedica.

Ovom prilikom molimo građane da poštuju zakonske propise i da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenim površinama, naročito u blizini šume i bez nadzora, te da sve nezakonite slučajeve blagovremeno prijave u najbližu policijsku stanicu pozivom na besplatan telefonski broj 122, priopćio je MUP.