SBK: Kroz projekt Pro Budućnost mladima promovirati vrijednosti mira

0
22

 

Majda Behrem-Stojanov, direktorica USAID-ova irovnog projekta Pro Budućnost i Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona potpisali su danas memorandum o razumijevanju kojim će učenici svih škola u kantonu biti dio projekta koji za cilj ima promoviranje mira kao cilja koji nema alternativu.

Treba, kazala je Behrem-Stojanov, upoznati drugog i drukčijeg.

“SBK je prvi kanton koji je s nama potpisao memorandum koji označava početak sustavne suradnje gdje ćemo tražiti kako sa svim školama, pogotovo srednjim koje nas posebno zanimaju, provesti aktivnosti usmjerene na to da se upozna drugi i drukčiji, da se razmisli na koji način je najbolje pristupiti širokoj oblasti izgradnje trajnog mira. Mladim generacijama trebamo pomoći sa ozbiljnim temama da se na drukčiji način suoče sa onim što se njihovim roditeljima dogodilo u prošlosti, kako bi neopterećeni postavili temelje za budućnost. Mlade generacije nekad su opterećenije narativima prošlosti nego starije generacije”, rekla je Behrem-Stojanov.

Mir je najuzvišenija vrijednost koju moramo baštiniti, smatra ministar Domić.

“Tema projekta je nešto što najuzvišenija vrijednost koju trebamo baštiniti i raditi sve da se našoj djeci ne dogodi ni blizu ono što se dogodilo nama. Mir nema alternativu. Sve škole će biti uključene i trebaju biti, mir mora biti iznad svih naših sporova, različitih gledanja i ideja. Nigdje u BiH kao u SBK i HNK različitosti se tako ne dodiruju”, rekao je Domić.
Pro Budućnost je projekat američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), provodi se u 75 općina i gradova u BiH, a ukupna vrijednost iznosi oko osam milijuna KM.