Savez udruženja penzionera Srednjobosanskog kantona počinje s prikupljanjem potpisa za izmjenu Zakona o PIO

Savez udruženja penzionera Srednjobosanskog kantona  u petak, 5. jula, počinje s potpisivanjem peticije kojom se traže izmjene Zakona o penzijskom  i invalidskom osiguranju (PIO).

Penzioneri, nezadovoljni odnosom vlasti prema načinu na koji se usklađuju – povećavaju mirovine podnijeli su Vladi Federacije BiH zahtjev za pokretanje aktivnosti za izmjenu Zakona o PIO kojim bi se omogućilo usklađivanje – povećanje penzija prema rastu prosječne plaće u FBiH, kao i omogućivanje vanrednog povećanja, saopćeno je iz Savez udruženja penzionera Srednjobosanskog kantona .

Zahtjevom je traženo i da se penzionerima isplati jednokratna novčana pomoć “za nadvladavanje enormnih troškova za nabavku osnovnih životnih namirnica”.

“S obzirom na to da Vlada FBiH nije udovoljila zahtjevima  penzionera, Savez udruženja penzionera u FBiH pokrenuo je aktivnosti na potpisivanju peticije kojom se traže izmjene Zakona o MIO/PIO, a koja će biti predana Vladi FBiH i oba Doma parlamenta FBiH”, navode iz Saveza.

Potpisivanje peticije, na području Srednjobosanskog kantona  vodit će općinska udruženja penzionera, a počet će 5. jula i trajat će do 5. avgusta.

Savez udruženja penzionera Srednjobosanskog kantona  poziva sve penzionere da potpišu ovu peticiju jer ako se istoj ne udovolji, organizirati će masovne proteste, najavili su iz Saveza .

Notra.ba

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print