4.3 C
Donji Vakuf
Srijeda, Oktobar 27, 2021
Naslovnica Vijesti BiH Savez samostalnih sindikata BiH: Bez dogovora s Vladom FBiH i Udruženjem poslodavaca

Savez samostalnih sindikata BiH: Bez dogovora s Vladom FBiH i Udruženjem poslodavaca

0
42

Jutrošnji sastanak u Vladi Federacije BiH kojem su prisustvovali predstavnici Vlade, Udruženja poslodavaca i Saveza samostalnih sindikata BiH završen je bez dogovora. 

Kako je saopćeno iz Saveza samostalnih sindikata BiH, predstavnici sindikata na čelu sa predsjednikom Mevludinom Bektićem, nisu prihvatili prijedloge koji se odnose na izmjene i dopune Zakona o radu.

– Dostavljen je prijedlog koji nije u skladu sa dan ranije održanim sastankom, odnosno, zapisnikom sa tog sastanka.

Sindikat je ranije iznio prijedlog da se problematika organizacije rada, odnosno, pojedina pitanja iz radno-pravnih odnosa u vrijeme aktulene pandemije i drugih vanrednih okolnosti riješi kroz donošenje novog Općeg kolektivnog ugovora.

Međutim, za takav prijedlog nije bilo razumijevanja od strane druga dva socijalna partnera – navode iz Saveza.

Cilj je, dodaje se u saopćenju, također bio da se tim ugovorom riješi i pitanje najniže plaće u Federaciji BiH.

– Savez sindikata će sačiniti prijedlog “Lex specialis” zakonskog rješenja vezanog za pojedina prava iz radnog odnosa i organizaciju rada u vrijeme proglašenog stanja nesreće i drugih vanrednih okolnosti, te će isti predložiti socijalnim partnerima, nakon što ga prethodno usvoje organi sindikata.

Sindikat neće dopustiti da se aktuelna kriza lomi isključivo preko leđa radnika, a da pri tome poslodavci sve čine da sačuvaju stečeni kapital, pri tome predlažući za radnike nepovoljna zakonska rješenja u ovim teškim vremenima – navodi se u saopćenju Saveza samostalnih sindikata BiH.