„Sat za planetu Zemlju“ u subotu: Stari most će na sat vremena ostati u mraku

Mostar, Sarajevo, Banja Luka i drugi gradovi BiH i ove će se godine, posljednje subote u martu, pridružiti svjetskim metropolama u Satu za planetu Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju već devetu godinu za redom organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF).

 Centralni događaj u BiH održat će se u Mostaru, na Starom mostu, gdje će od 20.30 do 21.30 biti ugašena svjetla, kao i upriličena umjetnička instalacija sa svijećama koju će izvesti učenici Koledža ujedinjenog svijeta i Gimnazije Mostar, a sve će biti upotpunjeno akustičnim izvedbama članova Rock škole iz Mostara, istaknuto je na konferenciji za novinare u Mostaru.  U subotu će tokom dana biti organizirana i velika akcija čišćenja grada pod nazivom “Dan brige za zajednicu” na koju su pozvani učenici i građani kako bi pokazali svoju brigu za okoliš i grad. 

 

 „Sat za planetu Zemlju“ prvi put je organizirana u Sydneyju kada je učestvovalo  2,2 miliona ljudi. Prerasla je u globalni pokret u kojem je samo prošle godine učestvovalo  7000 gradova iz više od 160 zemalja. Cilj akcije nije ušteda električne energije ušteđene u tom satu isključivanja, već da se takvim vizualnim efektom podsjeti svih na važnost svakodnevnog djelovanja kako bismo očuvali naš planet.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print