Sarajevo: Sjećanje na dan kada je spaljena Vijećnica

0
76

Danas se navršava 25. godišnjica granatiranja i paljenja zgrade gradske Vijećnice u Sarajevu u kojoj je tada bila smještena Nacionalna univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH). Uništeno je oko 80 posto knjižnog fonda, te oko dva miliona bibliotečnih jedinica koje su svjedočile o kontinuitetu i historiji Bosne i Hercegovine.

Gradska Vijećnica, najljepši i najreprezentativniji objekt iz austro-ugarskog perioda, gotovo da je uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja, 25. augusta 1992. godine. Od tada je prošlo 25 godina, zgrada je obnovljena, ali ne blijede sjećanja na dane stradanja.

Tužnu godišnjicu, NUB će obilježiti pijetetom i poštovanjem svega što je bilo i porukom da se takvo zlo više nikada i nikome ne desi, ali i s pogledima u budućnost i isticanjem važnosti svih biblioteka u razvoju društvenih zajednica.

Pripadnici JNA i Vojske Republike Srpske granatirali su Vijećnicu u noći sa 25. na 26. august 1992. godine. U vatrenoj stihiji uništeno je oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji Bosne i Hercegovine. Unutrašnjost Vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja. Obnova te zgrade trajala je 18 godina, a Vijećnica je otvorena 2014. godine – na Dan pobjede nad fašizmom. Tako je Sarajevu vraćen jedan od njegovih simbola, građevina koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Direktor NUB-a, Ismet Ovčina, izjavio je da će ponovo pozvati nadležne organe da riješe status ove, ali i drugih institucija kulture u našoj zemlji.

Obilježavanju godišnjice u zgradi Vijećnice, prisustvovat će i resorni državni ministar Adil Osmanović za kojeg Ovčina kaže da je učinio određene napore u smislu pokušaja rješavanja statusa i finansijske podrške za državne institucija kulture. U okviru programa obilježavanja, planirano je i uručenje zahvalnica nekim od donatora knjiga u čije će se ime obratiti glumica Jasna Diklić.

Nacionalna univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, trenutno je smještena u zgradi kampusa Univerziteta u Sarajevu.

izvor: BHRT