Sarajevo rame uz rame sa svjetskim metropolama: Ovo je lista pjesama koje će Sting pjevati na koncertu

0
21

Najveći muzički spektakl godine u Sarajevu se održava naredne sedmice kada će svjetska zvijezda Sting održati koncert u Zetri.

Sting itekako priprema ozbiljnu muzičku poslasticu kada je u pitanju set lista koju će izvesti, sudeći po onoj koju je odsvirao na sinoćnjem koncertu u Helsinkiju. Pored njegovih najvećih hitova iz solo karijere, Sting će na koncertu odsvirati i numere sa posljednjeg albuma “The Bridge”, poput pjesama “Rushing Water”, “If It's Love” i “For Her Love”.

Vanvremenski hitovi

Ono što posebno publiku raduje su vanvremenski hitovi poput pjesme “Desert Rose”, pjesme koja je napisana za duet sa alžirskim rai (arapska folk muzika) muzičarem Čebom Mamijem, koji je veoma popularan u Francuskoj, i na taj način je stvoren poseban world music zvuk. Posebno je zanimljivo da je tekst inspirisan novelom Frenka Herberta “Dina” (Dune), čiji je Sting veliki fan. Sting je, također, igrao i u filmskoj adaptaciji ove novele.

“Every Breath You Take” napisao je 1982. godine nakon što se razišao s Frances Tomelti (Tomelty), svojom prvom suprugom, i započeo vezu sa svojom sadašnjom suprugom Trudi Stajler (Trudie Styler). Kako bi pobjegao od očiju javnosti, Sting se povukao na Jamajku, a pjesmu je počeo pisati za radnim stolom pisca Iana Fleminga na imanju Goldeneye.

Era grupe “The Police”

Jedna od najprepoznatljivijih gitarskih dionica u historiji pop muzike je u pjesmi “Fragile”, nastala u čast Bena Lindera, Amerikanca koji je ubijen od strane pobunjenika u Nigeriji 1987. godine, gdje je bio angažovan na izgradnji hidrocentrale. Ova numera nosi jaku anti ratnu poruku, a posebnu pažnju je privukao u julu ove godine, kada je na koncertu u Varšavi osudio rat u Ukrajini prije izvođenja pjesme.

Pored navedenih hitova, publika u Sarajevu će imati priliku da uživa i u vječitim evergreen pjesmama iz ere grupe “The Police”, poput pjesama “Message In The Bottle” i čuvene “Roxanne”.

Ovo je kompletna lista pjesama koju je Sting izveo u Helsinkiju, a za koje se očekuje da će izvesti i u Sarajevu:

– “Message in a Bottle”,

– “Englishman in New York”,

– “Every Little Thing She Does Is Magic”,

– “If It's Love”,

– “For Her Love”,

– “Rushing Water”,

– “If I Ever Lose my Faith In You”,

– “Fields of Gold”,

– “Spirits In The Material World”,

– “Brand New Day”,

– “Shape of my Heart”,

– “Heavy Cloud No Rain”,

– “Moon Over Bourbon Street”,

– “So Lonely”,

– “Desert Rose”,

– “King of Pain”,

– “Every Breath You Take”,

– “Roxanne”,

– “Fragile”.

Preostale ulaznice za koncert Stinga u Sarajevu možete kupiti putem portala www.kupikartu.ba.