Sarajevo Film Festival večerašnjom ceremonijom u Narodnom pozorištu 22. put otvara svoja vrata

0
57

Sarajevo Film Festival već tradicionalno ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta uspješnim bh. glumcima mlađe generacije, a ove godine će to biti Alena Džebo, koja će u petak, 12. augusta u Narodnom pozorištu Sarajevo ozvaničiti početak 22. izdanja Festivala.

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Selekcija Open Air programa već je ranije najavljena kao jedna od najboljih selekcija u proteklim godinama i ove nam godine donosi sljedeće naslove: “Taxi Driver”, “Florence Foster Jenkins”, “Love & Friendship”, “Julieta”, “I, Daniel Blake”, “Captain Fantastic”, “Dobra žena”, “Flaskepost fra P” i “Tour de France”.

Na SFF-u će ove godine biti prikazano ukupno 222 filma iz 61 zemlje. Filmovi su podijeljeni u 18 različitih programa, bit će prikazani na sedam lokacija, a trajanje svih filmova je oko 200 sati. Gotovo svi filmovi će imati reprize, a SFF u devet dana donosi oko 500 sati projekcija.

Na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu za nagradu Srce Sarajeva takmičit će se čak 39 filmskih naslova, a bit će prikazano 50 filmova iz regije. SFF svake godine prikazuje više od 200 igranih i dokumentarnih filmova, a najzanimljiviji je po tome što stavlja fokus na regiju koja obuhvata zemlje bivše Jugoslavije.

Čak 39 naslova se takmiči za nagradu Srce Sarajeva, a iz regije će biti prikazano 50 naslova. Filmovi se takmiče za četiri nagrade – Srce Sarajeva za najbolji film, glumicu, glumca i specijalnu nagrada žirija.

Sarajevo Film Festival i ove će godine ugostiti posjetioce iz zemalja regije, Evrope i svijeta, a na listi zvaničnih gostiju nalazi se njih više od 1.500 iz više od 70 zemalja svijeta.

Glavna zvijezda ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala je slavni američki glumac Robert de Niro kojem će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

Stephenu Frearsu, jednom od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice, bit će uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti u okviru 22. Sarajevo Film Festivala.

Wolfgangu Amadeusu Brülhartu će na 22. Sarajevo Film Festivalu biti uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra, koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.