Sarajevo će u novembru biti domaćin Svjetskog prvenstva

Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci za seniore i seniorke od 4. do 11. novembra 2022. godine bit će održano u Sarajevu. Ovo je 13. Svjetsko prvenstvo za muškarce i 8. Svjetsko prvenstvo za žene. U obje kategorije nastupit će po 16 ekipa.

Tri svjetska zlata

Muška reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci dosad je osvojila tri svjetska zlata, a ovo je prvi put da BiH organizira veliko takmičenje. Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo i ujedno predsjednik Organizacionog odbora takmičenja Samir Avdić kazao je kako je riječ o velikom sportskom takmičenju na kojem će učestvovati reprezentacije država iz cijelog svijeta.

– To je veliki sportski događaj, jedna velika sportska manifestacija koja se održava u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, kazao je Avdić.

Dodao je kako su ljudi iz sjedeće odbojke pokazali da su vrhunski organizatori, ali i sportskim rezultatima zavrijedili pažnju Evropske i Svjetske federacije u sjedećoj odbojci kako bi BiH dobila organizaciju Svjetskog prvenstva. Vlada KS i ministarstvo kulture i sporta su potpunosti podržavali sam proces kandidature. Dodao je kako je sportski kolektiv u sjedećoj odbojci uvijek znao obradovati BiH donošenjem najsjajnijih odličja s velikih takmičenja.

– Sve reprezentacije koje dođu u novembru, duboko sam uvjeren da će uživati u Sarajevu i domaćinstvu te da će ponijeti najbolje utiske o gradu Sarajevu, Kantonu Sarajevu i državi BiH, rekao je Avdić.

Predsjednik Svjetske federacije sjedeće odbojke Barry Couzner kazao je kako je riječ o važnom sportskom događaju te podsjetio i na značajne uspjehe bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci na što bi svi trebali biti ponosni.

– Mislim da su uslovi ovdje savršeni. Pogledao sam hotel i teren za natjecanje. Nevjerovatno je uređeno i bit će veoma pogodno za sve igrače i zvaničnike, istakao je Couzner.

Vjeruje kako će takmičenje imati značajan uticaj na grad te da će vladati veliki interes.

– Vjerujemo da promjena počinje sa sportom, poručio je Couzner te dodao kako sjedeća odbojka pruža nevjerovatne prilike.

Raduje se ponovnom dolasku u Sarajevo i vjeruje da će takmičari uživati. Predsjednik Evropske federacije sjedeće odbojke Branko Mihorko rekao je kako se ovaj sport veoma brzo razvija u svim državama.

– Veseli nas da se BiH odlučila da napravi top organizacije, jer to svima puno znači. Znamo dugo da ste odlični igrači, ali pored toga mi se sviđa da imate i ženski tim, što je za sjedeću odbojku velika stvar. Vjerujem da će poslije Zlatne lige, a već prije smo to znali, to biti top natjecanje. Tu su odlični uslovi, kao organizatori i kao igrači, tu nema pitanja, rekao je Mihorko.

Naša domovina prvi put organizira najveće takmičenje u sjedećoj odbojci

Imamo dva cilja

Izrazio je nadu da neće biti problema zbog pandemije koronavirusa. Predsjednik Saveza sjedeće odbojke Bosne i Hercegovine Hajrudin Zekić napomenuo je kako je ovo takmičenje trebalo biti održano u Kini, ali je došlo do izmjene zbog pandemije pa je BiH dobila priliku da bude domaćin. Dodao je kako je Savez sjedeće odbojke BiH ozbiljno pristupio organizaciji takmičenja.

– Spremno dočekujemo predstojeće Svjetsko prvenstvo. Imamo dva cilja – jedan je takmičarski, a onaj drugi opšti – turistički, rekao je Zekić.

Naglasio je i kako će nastupiti 16 država, odnosno 32 nacionalne selekcije s pet kontinenata što će biti velika promocija Sarajeva i BiH.

– U onom takmičarskom dijelu, puno nećemo obećavati, ali evo, ova država je navikla da najtrofejniji savez uvijek donosi medalje, mi ćemo se potruditi da odigramo finalnu utakmicu i da zlato vratimo u BiH, po četvrti put, optimističan je Zekić.

Izvor: Dnevni avaz

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print