Saopštenje za javnost Sportskog saveza SBK/KSB zbog neprovođenja zaključaka o „ Stanju u oblasti sporta na SBK/KSB „

0
164

 

Sportski savez SBK/KSB, sa svojim udruženim članicama, izražava nezadovoljstvo zbog neprovođenja zaključaka  Okrugloga stola „Stanje u oblasti sporta na SBK/KSB“, koji je održan 26. juna 2019. godine, a koji su dostavljeni resornom Ministarstvu. Sport na SBK/KSB posljednjih godina je u stagnaciji, bez obzira na uspjehe MRK „Iskra“ Bugojno i KK „Promo“ Donji Vakuf koji su se  u 2019. godini plasirali u najviši rang takmičenja,  kao i uspjeh MRK „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje, koji sa uspjehom nastupa u najvišem rangu takmičenja u rukometnoj Premijer ligi BiH. Uspjesi navedenih klubova su rezultat dugogodišnjeg rada istih i stvorenih uslova  u Donjem Vakufu i Gornjem Vakufu izgradnjom sportskih dvorana, dok Travnik, sjedište Kantona, još uvijek nema sportske dvorane i  kao nekadašanji grad rukometa, grad koji je imao prvaka države u rukometu, danas ima neorganizovan rukometni klub sa 10 igrača.

Okrugli stol „Stanje u oblasti sporta“ polučio je mnogobrojne zaključke, ali nažalost provođenje istih stvara sistem u sportu i uređenje oblasti sporta, a ujedno zaustavlja da vladajuće stranke, SDA i HDZ BiH, koje su na vlasti u SBK/KSB, dijele sredstva kako žele sportskim klubovima, pa makar oni bili i na nivou mjesne zajednice, jer je to prilika da se zahvale na dobijenim glasovima i podršci na izborima u prethodnoj 2018. godini.

Rezultati i uspjesi u sportu nisu važni, važni su samo kada se trebaju slikati sa sportistom koji je postigao uspjeh na međunarodnom nivou, kao što su Amel Tuka ili Larisa Cerić,  a što ničim nisu doprinjeli uspjesima istih, to je nevažno.  Važno je da glasači ili popularnije „ glasačka mašinerija“ daju svoj glas, a onda ćemo, nauštrb sportista i sportskih uspjeha, sredstva poreskih obveznika dijeliti onima koji su podobni.

Sportski savez SBK/KSB, sa svojim udruženim članicama, ima saznanja da je Vlada SBK/KSB, posljednom Odlukom o raspodjeli sredstava sporta, sredstva sporta dijelila tako da su klubovi iz istog ranga takmičenja dobijali različita novčana sredstva. Zar rang takmičenja nije dovoljan kriterij da se sredstva dijele jednako?  Kakvi su to kriteriji po kojima se sredstva dijele? Vjerovatno se radi o kriterijima „ko bliže djevojci, njegova djevojka“ ili „što više glasova iz sela, više je i novčanih sredstava“. Vlada SBK/KSB sastavljena je od ministara iz SDA i HDZ BiH koji ne znaju šta su kriteriji i poštivanje istih. Rad Vlade SBK/KSB je netransparentan, iako se posljednjih godina osnivaju raznorazni uredi,  kojima je u nazivu „informisanje“ i koji nas vode evropskim integracijima. Odluka o raspodjeli sredstava sporta, donešena 03. 10. 2019. godine, na 19. sjednici Vlade SBK/KSB, ugledat će „svjetlo dana“ vjerovatno pred kraj godine, kada bude objavljena u Službenim novinama SBK/KSB, što je danas nezamislivo u eri interneta. Sportski savez SBK/KSB insistira da se Odluka o raspodjeli sredstva za sport objavi na web stranici Vlade SBK/KSB, kako bi svi korisnici sredstava sporta, kao i građani SBK/KSB, mogli vidjeti iznose koje su dobili savezi, klubovi, udruženja i pojedinci, kao i podatke da li su isti pravdali sredstva i da li su dostavili traženu dokumentaciju po Javnom pozivu.

Podsjećamo da, u vrijeme izborne kampanje, vladajuća oligarhija se zaklinje u mlade, koji odlaze svakodnevno iz Bosne i Hercegovine, posebno sa našeg Kantona, bježeći od lažnih obećanja koje slušaju od 1996. godine, tako da ubzro nećemo imati ni djece koja će baviti sportom, kao što je i svake nove školske godine sve manji broj  djece u osnovnim i srednjim školama SBK/KSB. Važno je da su isti svoju djecu smjestili na „državne jasle“ ili u privatne firme u kojima imaju udio, da su svoje supruge zaposlili, kao i svu svoju bližu i dalju rodbinu. Da neko ne misli da je opozicioni SDP BiH  bolji od SDA i HDZ BiH, napomenut ćemo da je isti, u periodu vladavine u SBK/KSB  od 2010. do 2014. godine, akcenat dao na rješavanje statusa svojih najbližih, prvo  zapošljavajući svoje supruge u javnim preduzećima, inspekcijama kao i na drugim „državnim jaslama“, a nisu niti u jednoj oblasti,  pa ni u sportu, pokušali da naprave sistem, jer nikome u BiH, pa ni na području SBK/KSB, sistemsko rješenje  u sportu ne odgovara, jer time će se iz ruku uzeti novac za koji kažu „ pa uplatio sam ti“ ili „dao sam ti 10.000,00 KM“, kao da daju novac iz vlastitog džepa. Pojedini ministri, kada prestanu obnašati funkciju, nisu u stanju da plate ni 20,00 KM za članarinu nekom klubu na godišnjem nivou, ali kada su na poziciji ministra „gađaju se ciframa što su dali ili uplatili iz budžetskih sredstava nekom klubu ili pojedincu“.

Sve ovo navedeno potvrđuje da Vlada SBK/KSB, sa resornim Ministarstvom, što prije treba da provede zaključke Okrugloga stola „Stanje u oblasti sporta na SBK/KSB“, i da nakon 20 godina ista sredstva sporta dijeli sukladno Zakonu o sportu SBK/KSB i Pravilniku o kriterijima za raspodjelu sredstava, koji, istina, treba još dorađivati, kao  i na provedbi „javnog  interesa u sportu“.

                                                                                 P R E D S J E D N I K

                                                                            Mirsad Ibrišimbegović, dip. ing. arh.

U prilogu zaključi sa Okruglog stola

Dostava zaključaka sa Okruglog stola ” Stanje u oblasti sporta na SBK/KSB “

 

Poštovani,

 

Nakon Okruglog stola ” Stanje u oblasti sporta na SBK/KSB ” održanom 26. juna 2019. godine doneseni su sljedeći zaključci:

 

 • Donošenje Strategija sporta SBK/KSB koja bi prevashodno bila utemeljena na realnim okvirima.
 1. Rok za izradu i provedbu javne rasprave Strategije sporta SBK/KSB novembar 2019. godine.
 2. Rok za usvajanje Strategije sporta SBK/KSB decembar 2019. godine.
 3. Za izradu Strategije sporta SBK/KSB zadužuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u saradnji sa Sportskim savezom SBK/KSB.
 • Donošenje Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportista i formiranje sportske ambulante za zdravstvene preglede sportista i saniranje sportskih povreda.
 1. Rok za donošenje Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportista i formiranje sportske ambulante decembar 2019. godine.
 2. Za izradu Pravilnika o zdravstvenoj zaštiti sportista i formiranje sportske ambulante u skladu sa članom 29. i 30. Zakona o sportu SBK/KSB zadužuje se Ministartsvo zdravstva i socijalne politike u saradnji sa relevantnim institucijama sa prostora SBK/KSB.
 • Izvršiti izmjene i dopune Pravilnika o korištenju školskih sportskih objekata.
 1. Rok za donošenje izmjena i dopuna Pravilnika o korištenju školskih sportskih objekata septembar 2019. godine.
 2. Za donošenje izmjena i dopuna Pravilnika o korištenju školskih sportskih objekata zadužuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u saradnji sa relevantnim institucijama sa prostora SBK/KSB.
 • Izvršiti izmjene i dopune Pravilnika o kriterijima raspodjele sredstava za sport.
 1. Rok za donošenje izmjena i dopuna Pravilnika o kriterijima raspodjele sredstava za sport septembar 2019. godine.
 2. Za donošenje izmjena i dopuna Pravilnika o kriterijima raspodjele sredstava za sport zadužuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u saradnji sa Sportskim savezom SBK/KSB i Općinama SBK/KSB.
 • Uvesti Registar sportskih objekata na prostoru SBK/KSB i  sagledati stanje istih.
 1. Rok za uvođenje Registra za sportskih objekata decembar 2019. godine.
 2. Za uvođenje Registra za sportskih objekata zadužuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u saradnji sa Sportskim savezom SBK/KSB i Općinama SBK/KSB.
 • Donošenje Pravilnika o kategorizaciji sportista i priznavanja zvanja vrhunski sportista i u skladu sa članom 26. Zakona o sportu SBK/KSB i Pravilnika o kategorizaciji sportova.
 1. Rok za donošenje Pravilnika o kategorizaciji sportista i priznavanja zvanja vrhunski sportista i Pravilnika o kategorizaciji sportova decembar 2019. godine.
 2. Za donošenje Pravilnika o kategorizaciji sportista i priznavanja zvanja vrhunski sportista i Pravilnika o kategorizaciji sportova zadužuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u saradnji sa Sportskim savezom SBK/KSB.
 • Donošenje Pravilnika za upis sportskih stručnih radnika.
 1. Rok za donošenje Pravilnika za upis sportskih stručnih radnika decembar 2019. godine.
 2. Za donošenje Pravilnika za upis sportskih stručnih radnika zadužuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u saradnji sa Sportskim savezom SBK/KSB.
 • Umrežavanje sportskih saveza općina, kantonalnih granskih saveza i Sportskog saveza SBK/KSB ( kategorija, nivo takmičenja, reprezetativni nastupi,  selekcije ).
 1. Rok za umrežavanje sportskih saveza općina, kantonalnih granskih saveza i Sportskog saveza SBK/KSB decembar 2019. godine.
 2. Za umrežavanje sportskih saveza općina, kantonalnih granskih saveza i Sportskog saveza SBK/KSB zadužuje se Sportski savez SBK/KSB uz finasijsku podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
 • Tematska sjednica Skupštine SBK/KSB na temu ” Stanje u oblasti sporta na SBK/KSB “
 1. Rok za organizaciju tematske sjednice Skupštine SBK/KSB na temu ” Stanje u oblasti sporta na SBK/KSB ” oktobar 2019. godine.
 2. Za organizaciju tematske sjednice Skupštine SBK/KSB na temu ” Stanje u oblasti sporta na SBK/KSB ” zadužuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Skupština SBK/KSB u saradnji sa Sportskim savezom SBK/KSB
 • Organizacija seminara-edukacija sportskih radnika, sudija, i ponovno organizovanje seminara ” Uloga sporta u očuvanju zdravlja ”  multidisciplinarni pristup
 1. Rok za organizaciju ” Uloga sporta u očuvanju zdravlja ” oktobar 2019. godine.
 2. Za organizaciju ” Uloga sporta u očuvanju zdravlja ” zadužuje se Sportski savez SBK/KSB uz finasijsku podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.
 • Reorganizacija takmičenja u okviru granski saveza na SBK/KSB
 1. Rok za reorganizaciju takmičenja decembar 2019. godine, primjena takmičarska sezona 2020/2021;
 2. Za reorganizaciju takmičenja zadužuje se granski savezi SBK/KSB koji imaju potrebu za istom.
 • Pokretanje školskih takmičenja u osnovnim, srednjim školama i visokoobrazovnim institucijama
 1. Rok za pokretanje školskih takmičenja u osnovnim, srednjim školama i visokoobrazovnim institucijama septembar 2019. godine, primjena školska godina 2019/2020.
 2. Za pokretanje školskih takmičenja u osnovnim, srednjim školama i visokoobrazovnim institucijama zadužuje se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta u saradnji sa relevantnim institucijama sa prostora SBK/KSB, Sportskim savezom SBK/KSB i granskim savezima SBK/KSB zbog što bolje organizacije sistema takmičenja.
 • Zbog problematike u oblasti sporta iskazana je potreba da se tokom godine organizuje minimalno jedanput  Okrugli sto sa jednom temom iz oblasti sporta.
 1. Rok za organizaciju Okruglog stola novembar 2019. godine, tema ” Strategija sporta SBK/KSB “.

U radu Okruglog stola učestvovali su: ministrica finansija Mirjana Plavčić, potpredsjednica Skupštine SBK/KSB Ljubinka Atanasijević, načelnik Općine Busovača Asim Mekić, načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić, presjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf Naser Rujanac, pomoćnik ministra za kulturu, sport i informisanje Nusret Baručija, stručni savjetnik za sport u Odjelu kulture, sporta i informisanja Slavica Batić-Delić, Službe društvenih djelatnosti Općina Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce, Sportski savezi općina Travnik, Novi Travnik, Busovača, Jajce, Bugojno, Donji Vakuf, granski savezi SBK/KSB, nogometni, karate, košarkaški, stonoteniski, teniski, odbojkaški i savez sjedeće odbojke i članovi Upravnog odbora Sportskog saveza SBK/KSB.

Napominjem da od 11 općina članica Sportskog saveza SBK/KSB svoj doprinos u radu Okruglog stola nisu dali Sportski savez općine Vitez, Kreševo, Dobretići i Služba za društvene djelatnosi općine Fojnica a od 8 granskih saveza članica Sportskog saveza SBK/KSB u radu nije učestvovao Sportsko-ribolovni savez SBK/KSB.

              Sa poštovanjem,

 

                                                                                 P R E D S J E D N I K

                                                                            Mirsad Ibrišimbegović, dip. ing. arh.