Saopštenje sindikata Binas Bugojno

0
176

SINDIKAT METALACA
Federacije Bosne i Hercegovine
Sindikalna podružnica Binas d.d. Bugojno

Broj: 17/22
Dana, 20.04.2022. godine
V.D. DIREKTOR DRUŠTVA
Abaz Manđuka
PREDSJEDNIK NO
Mehrid Omerinović

Predmet: Otvoreno pismo

Gospodine Abaze Manđuka, direktore privrednog društva Binas d.d. Bugojno, molimo Vas da učinite uslugu radnicima Binasa pa da mirno i tiho potražite neki drugi posao, a koji će mnogo više odgovarati Vašim sposobnostima.
Razloga za ovu molbu ima mnogo kao što i sami znate, a radi javnosti Vas podsjećamo samo na neke osnovne.
Nakon što ste imenovani na dužnost direktora tražili ste od nas da Vas, pustimo “tri mjeseca” da radite, te
da će već u tom periodu biti vidljiva odredena poboljšanja.
Uveliko protiče već šesti mjesec Vašeg „rada” i rezultati su itekako vidljivi. Vaši radnici nisu dobili sedam
plaća i svi se nalaze na prinudnom „plačenom” odsustvu.
Radnike koje ste poslali u penziju vraćaju, jer nisu izmirene obaveze za poreze i doprinose. Uspjeli ste devastirati pogon obrade deformacijom i rezanjem nerazumnim premještanjem i raskopavanjem mašina u neuslovne prostorije,
čime ste onemogućili i ono malo poslova koje smo mogli raditi.
U ovih evo skoro šest mjeseci Vašeg „rada” imali ste promet manji od
neke male privatne radionice u nekoj garaži sa nekoliko radnika.
Radnici Binasa dobro vide ove Vaše radne „uspjehe” , tako da je od Vašeg imenovanja do danas preko 40 naših radnih kolega samovoljno napustilo naše preduzeće, a bili su dobri radnici i dobri inženjeri.
Veliki broj onih radnika koji se još uvijek vode na Vašem „plačenom” odsustvu, radi po drugim firmama ili traže bilo kakve poslove jer su prinudeni obezbjediti finansije za pokrivanje osnovnih životnih troškova.
Pustili ste doslovce, svoje radnike da uđu u Ramazan gladni i žedni, a u takvom stanju će izgleda dočekati i Bajram. Nikada se niste udostojili pozvati radnike i obratiti im se i iznijeti im barem istinu šta je Vaš krajnji cilj i kakvi su Vaši stvarni planovi.
Zato Vas, ovim putem, javno molimo potražite drugi posao, ako u Vama ima savjesti barem u tragovima.

Gospodine Mehride Omerinoviću, predsjedniče Nadzornog odbora, pitamo Vas javno, kakav je Vaš stav na
poslovanje aktuelnog direktora za njegovih 160 dana i da li smatrate uspjehom dodatnih dva miliona gubitka u poslovanju i gubitak preko četrdeset dobrih radnika i inženjera.
Pozivamo Vas da konačno preuzmete Vaše obaveze i odgovornosti za koje ste zaduženi.
Podsjećamo Vas da ste po Zakonu o privrednim društvima FBİH zaduženi da nadzirete poslovanje našeg preduzeća, te Vas javno pitamo, može li poslovanje aktuelnog direktora za prvu trećinu tekuće godine, po Vama, zaslužiti bilo kakvo dalje povjerenje i podršku.
Pozivamo Vas da objasnite radnicima Binasa i javnosti Vaš neobjašnjiv i hladnokrvan stav na ovakve katastrofalne rezulate, a koje naše preduzeće vode u ambis bez povratka.
Zato Vas, ovim putem, javno molimo da zaustavite dalje urušavanje našeg preduzeća i da smjenite aktuelnog direktora dok još uvijek nije kasno, te da hitno radite na objavljivanju javnog konkursa za imenovanje Uprave Društva na period od četri godine, a sve u skladu sa zakonom.

UO SINDIKALNE PODRUŽNICE
Binas d.d. Bugojno