Salko Bukvarević, federalni ministar, pojašnjava: Nemamo još 278 miliona za borački dodatak

0
45

Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, poziva pripadnike Savjeta branitelja FBiH na dijalog, te da pošalju svoje prijedloge Komisiji za izradu Nacrta zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica. Naglašava da blokade nisu rješenje i da oni u Ministarstvu ne raspolažu sumom od dodatnih 278 miliona KM za borački dodatak koji ovaj dio populacije uporno traži.

 – Predstavnici boračkih organizacija u okviru Savjeta se nisu obratili Federalnom ministarstvu bilo kakvim zahtjevom, već Parlamentu FBiH. Do danas Savjet branitelja također nije poslao ni prijedloge za popunu Komisije za izradu Nacrta zakona o pravima demobiliziranih boraca. Koristim se prilikom da predstavnike boračkih organizacija pozovem na dijalog, jer samo tako, utvrđivanjem adekvatnog zakona zasnovanog na realnim mogućnostima, možemo učiniti iskorak u statusu boraca – rekao je za Faktor Bukvarević. On je također kazao da će se 16. augusta održati sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija, tačnije s članovima Komisije za izradu Nacrta zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica.

 – Ići ćemo u pravcu da Federalnoj vladi i Parlamentu predložimo zakon. Jer samo zakonskim rješenjima možemo pomoći u poboljšanju statusa boraca – poručio je Bukvarević.

Od Bukvarevića smo zatražili da prokomentira namjere boraca da će, ukoliko se u ponedjeljak do 12 sati ne usvoji Rezulicija u Parlamentu FBiH, blokirati sve granične prijelaze. Oni kao punoljetni građani BiH odgovaraju za svoje postupke u skladu sa zakonom. Ja kao resorni ministar mogu ih samo pozvati na dijalog kako bi se riješila sva otvorena pitanja – rekao je Bukvarević.

 (E. Duvnjak – Šalaka/Faktor.ba)