Sadržaj pisma koje su dobili članovi Predsjedništva

0
38

Prema sadržaju pisma koje su dobili članovi Predsjedništva BiH, a u koje je „Dnevni avaz“ imao uvid  od Philippa Couvreura, Registrara Međunarodnog suda pravde , Sud je ocijenio da odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju nisu podonijele nadležne institucije BiH.

Odgovor članovima Predsjedništva BiH od Međunarodnog suda pravde prenosimo u cjelosti:

 

“Poštovani,

Vezano za moje pismo od 24. februara 2017. godine (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsjedništva BiH da pojasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po naputku Suda, informirati Vaše ekscelencije o sljedećem:

Nj.E. Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH,

Nj.E. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH

Nj.E. Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija).

Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom „Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)“.

Primite, gospodo, izraze mog najdubljeg poštovanja.

 

Philippe Couvreur, Registrar”