SAD u stanju povišene pripravnosti nakon izraelskog napada na iransku ambasadu u Siriji

Amerika je u stanju pripravnosti i aktivno se priprema za “značajan” napad kojeg bi Iran mogao izvesti vec sljedeće sedmice, a koji bi ciljao izraelsku ili američku imovinu u regiji kao odgovor na izraelski napad u Damasku prošlog ponedjeljka, u kojem su ubijeni najviši iranski komandanti, potvrdio je visoki zvaničnik administracije za CNN.
Visoki američki zvaničnici vjeruju da je napad Irana “neizbježan”, što je stav koji dijele i njihove izraelske kolege, kazao je izvor CNN-a. Dvije vlade neprekidno rade na tome da zauzmu poziciju prije onoga što dolazi, budući da predviđaju da bi se iranski napad mogao odvijati na više različitih načina – i da su i američka i izraelska imovina i osoblje u opasnosti da postanu mete.
Predstojeći iranski napad bio je glavna tema razgovora u telefonskom razgovoru predsjednika Joea Bidena s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak.
Do petka dvije vlade nisu znale kada i kako Iran planira uzvratiti udarac, kazao je isti izvor.
Direktan udar Irana na Izrael jedan je od najgorih scenarija za koje se Bidenova administracija sprema, jer bi garantirao brzu eskalaciju ionako burne situacije na Bliskom istoku. Takav bi udar mogao dovesti do širenja rata između Izraela i Hamasa u širi, regionalni sukob – nešto što je Biden dugo pokušavao izbjeći.
Prošla su dva mjeseca otkako su iranski posrednici napali američke snage u Iraku i Siriji, razdoblje relativne stabilnosti nakon višemjesečnog lansiranja bespilotnih letjelica, raketa i projektila koji su ciljali američke objekte. Jedina iznimka dogodila se u utorak, kada su američke snage oborile dron u blizini garnizona al-Tanf u Siriji. Napad bespilotnim letjelicama, za koji je Ministarstvo odbrane tvrdilo da su ga izveli iranski posrednici, uslijedio je nakon izraelskog napada na iransku ambasadu u Damasku.
– Mišljenja smo da al-Tanf nije bio meta drona. Budući da nismo mogli odmah odrediti metu i zbog sigurnosti za SAD i koalicijske partnere, dron je oboren – rekao je zvaničnik odbrane u utorak.
Incident se dogodio nakon izraelskog zračnog napada na iransku ambasadu u Damasku u ponedjeljak, iako je glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga rekao za CNN da njihovi obavještajni podaci pokazuju da zgrada nije konzulat, već je umjesto toga “vojna zgrada Qudsovih snaga prerušena u civilnu zgradu”.
Izrael je izveo brojne napade na ciljeve koje podržava Iran u Siriji, često ciljajući na pošiljke oružja namijenjene Hezbollahu, moćnom iranskom zastupniku u Libanonu. Ali sam napad na ambasadu označava značajnu eskalaciju, jer se ambasade smatraju suverenim teritorijem nacija koje predstavljaju.
Iran je obećao da će se osvetiti nakon izraelskog zračnog napada na kompleks iranske ambasade u Siriji, u kojem je ubijeno najmanje sedam osoba. Mohammed Reza Zahedi, vrhovni komandant iranske elitne Revolucionarne garde (IRGC), i viši zapovjednik Mohammad Hadi Haji Rahimi bili su među ubijenima, prema iranskom ministarstvu vanjskih poslova.
Ubijeno je i najmanje šest sirijskih državljana, prenijela je u utorak iranska državna televizija.
SAD je brzo obavijestio Iran da Bidenova administracija nije umiješana i nije imala unaprijed saznanja o napadu na ambasadu u ponedjeljak, upozorivši Iran da ne napada američku imovinu.
– Sjedinjene Države nisu bile uključene u napad i nismo znali za to unaprijed – rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost CNN-u ranije ove sedmice.
Izvor: Faktor
Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print