Sabahudin Blažević, direktor firme iz Bihaća koja je gradila stadion u Kataru

Utakmicom u grupi A između domaćina turnira Katara i Ekvadora jučer je otvoreno Svjetsko prvenstvo u nogometu. Jedan od stadiona na kojem se igraju utakmice je Al Bajt, u čijoj izgradnji je učestvovala i firma “VS Trend” iz Bihaća, koja je bila zadužena za kompletne radove na ventilaciji, instalacijama i protoku vode.

Kako je za portal “Avaza” istakao direktor firme Sabahudin Blažević, firma je stekla reference radeći na velikim projektima na kruzerima u Italiji i SAD.

– I danas radimo na kruzerima ovaj dio posla, radove na instalaciji ventilacionih sistema u Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama, u Majamiju i Portlandu i tako smo pokupili reference tamo. I kada se pojavio tender za Svjetsko prvenstvo aplicirali smo sa jednom kompanijom iz Italije koja se zove “Leonardo”.

Radeći taj posao koji smo radili, aplicirali smo za stadion i prošli smo na tenderu. Kada smo prošli na tenderu, ugovor smo potpisali u Sarajevu u Vanjskotrgovinskoj komori 2017. godine.

Dobili certifikat od FIFA-e

Blažević ističe da su pored stadiona Al Bajt, još radili na izgradnji dvije metro stanice.

–  Mi smo prošli na tenderu, na početku smo otišli sa 20 radnika. Krenuli smo raditi, na kraju smo došli do 200 ljudi. Odradili smo taj stadion Al Bajt, sve što se tiče ventilacionog sistema i protoka vode. Stadion je kompletan klimatiziran, svih 60 hiljada mjesta. To je jedna stvar. Druga stvar je da smo dobili da radimo još dvije metro stanice u Kataru. U isto vrijeme smo ih radili.

Kada smo završili stadion, dobili smo certifikat od FIFA-e što nam otvara vrata za sljedeće Svjetsko prvenstvo da opet apliciramo da radimo na jednom od stadiona.

Projekat vrijedan više od 700 miliona dolara

Za kraj, Blažević je ispričao da su reakcije radnika kao i njegova reakcija bile sjajne.

– Bilo je između 180 i 250 radnika iz BiH. Svi su sretni bili kao što sam i ja sretan bio. Raditi na svjetskom projektu koji vrijedi više od 700 miliona dolara, od početka do kraja, imati naše inžinjere, tehnička lica, naše radnike koji završavaju poslove, direktno u razgovoru sa FIFA-om je neopisiv osjećaj – zaključio je Blažević.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print