Ružičasti mjesec i važnost samopregleda

0
22

Oktobar je Mjesec borbe protiv raka dojke. U organizaciji Udruženja ”DONNA” Bugojno, osvjetljavanjem zgrade Gimnazije, označen je početak obilježavanja međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke. Članice ovog Udruženja bile su i jedne od učesnice trke “Race for the cure”, koju svake godine u mjesecu oktobru organizira Think Pink.

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svijetu od koje svake godine oboli oko milion žena širom planete.

Nošenje vrpce samo je simbolički, ali cilj ovog ružičastog mjeseca je skrenuti pažnju na bolest u nadi da ćemo je spriječiti, podržati one koji se trenutno s njom bore i na kraju je uspješno iskorijeniti.

Kao i kod svakog raka, ključ liječenja je rano otkrivanje. Mjesec svijesti o raku dojke ženama može poslužiti kao snažan podsjetnik da zakažu mamografiju ili provedu samopregled kako bi pokušale pronaći dokaze o bolesti što je prije moguće.

“Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se bolest otkrije u kasnoj fazi”, kazala je prilikom gostovanja u programu Radija Donji Vakuf predsjednica ovog bugojanskog Udruženja Nihada Alibegović.

Samo svijest o dojkama nije dovoljna – i žene i muškarci moraju imati dobro razumijevanje zdravlja dojki. To znači biti svjestan važnosti zdravlja dojki, imati povjerenja u prepoznavanje promjena na svojim grudima, poznavati faktor rizika za rak dojke i naučiti kako obaviti redovni samopregled dojki.

Kako obaviti samopregled

Grudi možeš pregledati ispod tuša, ispred ogledala ili u ležećem položaju.

Dok stojiš ispred ogledala, pregledaj svoje grudi s rukama podignutim iznad glave te potom i s rukama položenim na struk. Potraži bilo kakve promjene u konturi dojki, otekline, uvlačenja na koži ili promjena na bradavicama.

Ako se odlučiš na samopregled u ležećem položaju, stavi jastuk pod desno rame, a desnu ruku iznad glave. S ispruženim prstima lijeve ruke nježno pritisni desnu dojku – u malim kružnim pokretima okomito ili kružno po cijeloj dojci. Kreni najprije s nježnim, potom sa srednjim, a onda i čvrstim pritiskom.

Nakon toga provjeri i bradavice – čvrsto ih stisni, provjeri ima li iscjetka i izraslina na areoli. Ukoliko ima iscjetka, provjeri njegovu boju na bijelom papiru ili maramici.

Rano otkrivanje

Za rano otkrivanje raka dojke, obrati posebnu pozornost na:

1. promjene oblika i veličine dojke;

2. kvržice i zadebljanja na dojci ili nabranost kože;

3. iscjedak iz bradavice koji se javlja samo iz jednog otvora na bradavici. Može biti krvavi, smeđi ili jantarnožuti.

“Ako otkriješ nešto od toga, važno je znati da uzrok ovim promjenama ne mora nužno biti rak.”

Postoje i druge bolesti koje mogu biti popraćene ovim promjenama, no bolje je ne riskirati i što prije ih provjeriti kod liječnika.

Za pojavu karcinoma dojke utvrđeni su određeni faktori rizika:

  1. Ženski pol:  u većini slučajeva obolijevaju žene, mada su registrovani slučajevi karcinoma dojke i kod muškaraca.
  2. Uzrast: što je osoba starija veći je rizik od obolijevanja. Više od ¾ oboljelih je iznad 50 godina starosti.
  3. Lična istorija bolesti: žene koje su se već liječile od karcinoma dojke u većem su riziku od ponovnog nastanka karcinoma kako na istoj dojci (ukoliko u skloputerapije nije bila u potpunosti hirurški uklonjena) tako i na drugoj dojci.
  4. Porodična istorija bolesti: neko od bliskih srodnika (majka, sestra) imao je karcinom dojke.
  5. Rana prva menstruacija i kasna menopauza
  6. Drugi faktori rizika: žene koje nijesu rađale ili su prvi porod imale nakon 30. godine života, neregulisana prekomjerna tjelesna težina, nedovoljna fizička aktivnost i prekomjerna konzumacija duvana i alkohola.

Prisustvo faktora rizika nužno ne znači da će se osoba sa njima sigurno razboljeti. Oni samo ukazuju na viši stepen ugroženosti određenih grupa stanovništva od ostalih koji nemaju ove predispozicije.

Karcinom dojke se razvija postepeno, a ponekad je za razvoj potreban dug vremenski period. Ponekad je vrsta karcinoma vrlo agresivna i u ovom slučaju tumor se razvija brzo. Najčešće se razvija na gornjem vanjskom dijelu dojke, ali se može pojaviti i bilo gdje na dojci.

Zašto su važni redovni pregledi?

Redovni preventivni pregledi su jedini pouzdan i najučinkovitiji način za očuvanje i unaprijeđenje zdravlja. Oni obuhvataju kako samopregled tako i čitav niz dijagnostičkih metoda koje su bezbolne, komforne i izuzetno precizne.

Preporuke su da svaka žena nakon 20-te godine života, treba sama jednom mjesečno da uradi samopregled dojki, u periodu između 5-og i 10-og dana od početka menstrualnog ciklusa. Žene u menopauzi pregled izvode uvijek istog datuma u mjesecu. Mjesečnim samopregledom dojke upoznajete građu svojih dojki i na taj način možete da prepoznate svaku novu promjenu u njima.

Ukoliko tokom pregleda dojki primijetite uvećanje dojke, koje ranije nije postojalo, čvorić, kvržicu ili zadebljanje na bilo kom dijelu dojke, promijenjenu boju i izgled kože dojke  sa crvenilom, pojavom nabora, iscjedka iz bradavice (van perioda dojenja), promjenom izgleda bradavica koje postaju uvučene, čvor u pazušnoj jami… – nema potrebe za panikom, ali je potrebno da se obavezno posavjetujete sa svojim izabranim doktorom.

Osim redovnog samopregleda dojke, ultrazvučni pregled dojki je najčešće metoda izbora za pregled žena mlađih od 35 godina života. Pregled može trajati i do 30-ak minuta, a najbolje je ga je obaviti po završetku menstrualnog ciklusa, kada su dojke manje bolne i napete, kod specijaliste radiologa koji je edukovan za tu vrstu pregleda.

Mamografija je metoda izbora za pregled žena nakon 50. godine života kao i žena nakon 40. godine života sa prisutnim faktorima rizika za nastanak karcinoma dojke posebno kod žena sa pozitivnom porodičnom anamnezom karcinoma dojke kod bliskih srodnika. U Crnoj Gori je u opštinama Podgorica, Cetinje, Danilovgrad i Kolašin uspostavljen organizovan i centralizovan program ranog otkrivanja raka dojke. Namijenjen je ženama starosti od 50-69 godina života. U skriningu se kao primarni test koristi digitalna mamografija.

Bitno je znati:

–          Karcinom dojke je u velikom postotku izlječiv, posebno ako je otkriven na vrijeme.

–          Većina promjena na dojci nije karcinom ali svaka promjena na dojci zahtijeva nužan i neodložan odlazak ljekaru