Rusija 2018 / Hrvatska ili Francuska?

0
120
SP Rusija 2018 / Hrvatska - Francuska
SP Rusija 2018 / Hrvatska - Francuska

Fudbalske reprezentacije Francuske i Hrvatske sastaju se u Moskvi od 17 sati, u finalu Mundijala.

Francuska u finale ulazi kao favorit, izbacila je Argentinu (Hrvatska je pobijedila u grupi 3:0), Urugvaj (2:0) i Belgiju (1:0) u nokaut fazi, dok je Hrvatska morala preko penala – Danska i Rusija, kao i posle produžetaka da eliminiše Englesku (2:1), a sada ima najteži izazov.

Hrvati su već ispisali najveći uspjeh, izabranici Zlatka Dalića nadmašili su bronzanu generaciju iz 1998. godine, ali se još uvijek pamti tadašnji poraz u polufinalu baš od kasnijeg šampiona Francuske (2:1 uz dva gola Liliana Thurama) protiv koje nikada nije slavila u pet međusobnih duela.

“Ne zanima me statistika, ne zanima me protiv koga igramo. Ljudi, danas je finale i došli smo ovde da uživamo i damo svoj maksimum. Ovo je vrijeme koje smo zaslužili, cijeli svijet gleda Hrvatsku i većina navija za nas. Idemo u “fajt” i bacićemo se na glavu”, rekao je Dalić.

S druge strane, Francuska juri drugu titulu šampiona svijeta u drugom uzastopnom finalu, nakon što je poražena od Portugala (1:0) prije dvije godine za evropski tron.

“U finalu Evropskog prvenstva 2016. godine imali smo jedan pristup, drugačiji. Finale je uvijek jedinstveno iskustvo i ekipe imaju bolji ili drugačiji pristup. Tri riječi su dovoljne – pozitivnost, koncentracija i samopouzdanje”, rekao je selektor Didier Deschamps koji je kao igrač bio pobjednik Mundijala.

Samo jedan kapiten može da podigne trofej, sjajni francuski golman Hugo Lloris ili kandidat za najboljeg fudbalera turnira Luka Modrić?

Odgovor će biti poznat poslije utakmice koja počinje u 17 sati na moskovskom Lužnjikiju pred 80.000 gledalaca.

 

Fokus