Rumunski sud odbio proglasiti živog čovjeka živim

0
74
sud

U Rumuniji, gdje je rođen najslavniji živi mrtvac u svijetu, Dracula, dolazak na sud kao dokaz da je čovjek živ ocijenjen je nedovoljno uvjerljivim. Stanovnik na istoku zemlje, Constantin Reliu, uvjerio se u to u prošloj sedmici kada je sud u Vasluiju odbio njegov zahtjev za poništenje smrtnog lista izdan 2016. na njegovo ime, vidi se iz presude objavljene u petak na mrežnoj stranici suda.

Constantin Reliu (63) koji je početkom 1990-ih otišao na rad u Tursku, u januaru se vratio u Rumuniju. Rumunske vlasti su ga obavijestile da ga je porodica proglasila mrtvim jer nije imala nikakvih vijesti o njemu. Sud nije obrazložio razlog odbijanja zahtjeva. Rumunski mediji pišu da je razlog to što je podnesen nakon propisanog roka.

Povratak među “mrtvace” bio je iznimno težak za šezdesetogodišnjaka budući da nema službenog dokaza da je živ, on ne postoji za rumunske upravne vlasti pa se ne može legalno zaposliti ni primati socijalnu pomoć. Constantin Reliu, koji nema nikoga u porodici jer su svi otišli raditi u inostranstvo, preživljava zahvaljujući pomoći komšija. Rekao je da prikuplja dokumente kako bi ponovo na sudu pokušao dokazati da je zadnjih godina živ i to bez prekida.

 

Izvor: Hina