Rudnik uglja Kreka: Uz nadljudske napore i dalje traje akcija spašavanja

Iz Rudnika uglja “Kreka” saopćili su, a povodom nesreće koja se dogodila dana 03.05.2024. godine, pri kojoj je ostao zatvoren u otkopu radnik Pogona „Mramor“, I Kopač, Šehanović Asim, da akcija spašavanja traje još uvijek, te da se neće prekidati.

Do zatvaranja otkopa je, podsjetili su, došlo iznenadno bez bilo kakve naznake tokom obavljanja redovnih radnih zadataka Prvog kopača u otkopu. Odmah su obaviještena sva nadležna lica Rudnika, aktivirana Služba za spasavanje i članovi Čete za spasavanje koji su pristupili akciji spasavanja.

 

U skladu sa Zakonom o rudarstvu obaviješteni su i svi nadležni organi.

“Akcija spasavanja koju predvodi Štab Službe spasavanja, a koja teče od samog momenta nesreće i dalje traje uz nadljudske napore, kako bi se što prije došlo do radnika zatvorenog u otkopu i ista će u kontinitetu bez prekida trajati do okončanja akcije.

Plan akcije spašavanja i sve aktivnosti su usmjerene da se na siguran način uz maksimalne napore Čete za spasavanje što prije dođe do našeg komorata”, istaknuli su iz Rudnika uglja „Kreka“.

Prema jučerašnjim informacijama spasioci pronašli alat kojeg je koristio, očekivalo da će ubrzo doći i do rudara, to se nažalost još nije dogodilo.

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print