Rolls-Royce u nikad slađoj proizvodnji, ali ne automobila

0
10

Uslijed krize zbog pandemije i automobilske kompanije zbog manje potražnje vozila, traže alternative kako bi nastavile svoju proizvodnju. I dok su se neke prebacile na izradu respiratora, maski i sredstava za čišćenje, ultraluksuzni proizvođač automobila Rolls-Royce odlučio se ni manje ni više nego na proizvodnju meda.

S proizvodnjom krenuli još 2017. godine

No, Covid-19 nije razlog tome. Firma je još 2017. godine osnovala vlastiti pčelinjak koji se tada sastojao od tek šest košnica, a koje su dobile značajna imena iz svijeta ovog brenda – Ghost, Phantom, Wraith, Dawn, Cullinan i Spirit of Ecstasy. Danas ubiru med na pčelinjaku od 42 hektara.

Nakon što su u martu obustavili proizvodnju automobila u svojoj fabrici Goodwoodu, nakon izbijanja pandemije koronoavirusa, 250.000 vrijednih pčela nastavilo je s radom. Kompanija je čak na krovu fabrike napravila cvjetnjak te tako pčelama omogućila oprašivanje.

Očuvati britansku pčelinju populaciju

Glavni cilj im je očuvati britansku pčelinju populaciju, a kako tvrde iz firme, pčele su zdrave pa stoga očekuju jako dobre prinose.

Naše održive zgrade, termalni ribnjaci, sistemi upravljanja kišnicom i utočište divljih ptica već su od fabrike Rolls-Roycea u Goodwoodu učinili jedan od najprikladnijih proizvodnih pogona u Velikoj Britaniji. Kroz ovaj projekt, koji se dotiče biološke raznolikosti našeg mjesta, uključujući i ogromni, živi krov, dajemo važan doprinos očuvanju vitalne britanske pčelinje populacije. Engleske su pčele preživjele zimu, zdrave su i trenutno izlaze iz košnica i oprašuju drveće, cvijeće i grmlje koje cvjeta na na oko 42 hektara“, rekao je Richard Carter, direktor globalne komunikacije u Rolls Royce.

Proizvodnja ovog meda do forme koja je spremna za konzumaciju zahtijeva stručnjake, a kompanija zbog toga zapošljava i lokalne pčelare.

Med nude isključivo kupcima Rolls Roycea

Med su nazvali World’s most exclusive honey što u prijevodu znači najekskluzivniji med na svijetu, a ono što ga čini posebnim, jest svakako njegova dostupnost, donekle slično kao i s automobilima. Nećete ga uspjeti pronaći u lokalnom supermarketu ili pak na tržnici. Nude ga isključivo svojim kupcima u sklopu Goodwood fabrike, u Zapadnom Sussex-u.

Treba napomenuti da je minimalna cijena polovnog RR automobila 270.000 eura.

izvor: agroklub.ba