Restoran traži konobara i nudi platu od 11.000 eura, ali… – Niko ne želi da radi!

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u junu…

Čak 11.000 eura, odnosno 22.000 KM mjesečno bi mogao zaraditi konobar koji se zaposli u mjestu Soderstorfu (Donja Saska) u Njemačkoj. Toliku platu nudi ugostitelj iz ovoog mjesta. Kako navode njemački mediji, ugostitelj očajno pokušava pronaći kadar koji mu nedostaje.

Teško da je bilo koja druga industrija toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restorani i hoteli. Posao sada raste, ali gastronomiji nedostaju deseci tisuća zaposlenika. Restoranska industrija sada pati od nedostatka radnika

“11.000 eura. Od sada!” S ovim natpisom, Philipp i Christine von Stumm oglašavaju se u Soderstorfu, Donja Saska. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojemu se održavaju seminari i razna događanjima. Teoretski, rekao je Philipp von Stumm za njemačke medije, mogao bi svake godine ovdje ugostiti 50 vjenčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga, može pristati na održavanje između 10 i 15 vjenčanja na godinu.

NEDOSTAJE KADRA – U KUHINJI, SERVISU, UPRAVI I RAČUNOVODSTVU

Primjer ugostitelja iz Donje Saske nije jedini. Njemačka agencija za zapošljavanje izvijestila je o 33.160 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu u junu, prenosi Fenix-magazin.

Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje – Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalificiranih radnika.

U Njemačkoj nedostaje više od 66.000 kuhara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra, restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vrijeme.

OSLOBOĐENJE

Facebook
Twitter
X
WhatsApp
Telegram
Email
Print